Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oudste wagenwielen in Leidse regio ontdekt

Datum nieuwsfeit: 30-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Maarten Dolmans

071-516 57 83

Opgraving Pomona

OUDSTE WAGENWIELEN IN LEIDSE REGIO ONTDEKT

Vandaag zijn bij opgravingen op het sportpark Pomona (Vogelwijk) de oudste wagenwielen in de Leidse regio ontdekt. Bij het ontgraven van twee vandaag ontdekte waterputten bleek dat deze twee putten elk zijn gefundeerd op een wagenwiel. Gezien de in de putten aangetroffen resten van aardewerk gaat het om resten van bewoning uit de Romeinse tijd.
De wagenwielen hebben een middellijn van ongeveer 95 cm, bestaan uit zes segmenten en hebben tien tot twaalf spaken. De segmenten van de wielen zijn met elkaar verbonden met een pen/gat-verbinding. De wanden van de putten bestonden uit op elkaar gestapelde plaggen. Dat de wielen als fundering zijn gebruikt maakt deze vondst bijzonder; een voorbeeld van vroege ecologisch verantwoorde omgang met materialen.

Afgelopen vrijdag zijn al drie waterputten uit dezelfde tijd opgegraven. Deze putten hebben een vierkante fundering, bestaande uit vier houten balkjes die met een pen/gat-verbinding met elkaar zijn verbonden. In deze putten zijn resten van aardewerk aangetroffen die al aangaven dat het om bewoningsresten uit de Romeinse tijd gaat. Bovendien is in één van deze putten de onderkant van een Romeinse ladder aangetroffen. Dat ook dit een bijzondere vondst is blijkt uit het feit dat dit pas de tweede Romeinse ladder is die in Nederland is gevonden; de eerste is vorig jaar gevonden in Kesteren (Betuwe).

Al met al is op deze plek in korte tijd een groot aantal unieke vondsten gedaan; naast de nu gevonden putten en hun inhoud zijn dat het skelet van een paard, een groot aantal inheems Romeinse potten en een groot aantal kringgreppels (cirkelvormige greppels).

Al sinds 17 april jongstleden wordt door medewerkers van de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Leiden archeologisch onderzoek gedaan op het sportpark. Reden om dit onderzoek uit te voeren is het feit dat uit een vooronderzoek in 1998 is gebleken dat het westelijk deel van het sportterrein op een oude strandwal ligt. Dergelijke gebieden waren bij uitstek geschikt voor bewoning. Bovendien kwamen bij booronderzoek dat vervolgens werd verricht resten van aardewerk en houtskool tevoorschijn die uit de Romeinse tijd bleken te zijn.

Nadere informatie: de heer M.T.R.M. Dolmans, stadsarcheoloog, tel.: 071-516 57 83

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie