Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toestemming voor huwelijk Prins Bernhard jr.

Datum nieuwsfeit: 30-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


Bijzondere gebeurtenissen : Toestemming van Eerste en Tweede Kamer voor huwelijk Prins Bernhard jr.

Donderdag 27 april 2000 is bij de
Staten-Generaal ingediend het voorstel van
rijkswet inzake het verlenen van toestemming
aan Zijne Hoogheid Prins Bernhard Lucas
Emmanuel van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven,
om een huwelijk aan te gaan met Annette
Sekrève. De Eerste en de Tweede Kamer hebben
op 30 mei in Verenigde Vergadering
toestemming verleend aan het huwelijk.

Het burgerlijk huwelijk van het paar, dat zijn verloving bekendmaakte op 11 maart 2000, zal op 6 juli 2000 in Paushuize te Utrecht worden voltrokken door de burgemeester van Utrecht, mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf. De kerkelijke inzegening is op 8 juli 2000 in de Domkerk, eveneens te Utrecht.
Voorganger is dr. Anne van der Meiden, emeritus-voorganger van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden.

De Grondwet bepaalt in artikel 25, dat de lijn van erfopvolging van het koningschap zich uitstrekt tot in de derde graad van bloedverwantschap. Prins Bernhard staat in de derde graad van bloedverwantschap tot Hare Majesteit de Koningin. Om in de lijn van de erfopvolging te blijven is wettelijke toestemming voor het huwelijk vereist. Indien de wettelijke toestemming voor het huwelijk wordt verleend blijft Prins Bernhard lid van het Koninklijk Huis en wordt zijn echtgenote op het moment van het huwelijk eveneens lid van het Koninklijk Huis.

Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de geslachtsnaam van eventuele kinderen uit het huwelijk van een lid van het Koninklijk Huis wordt bepaald bij Koninklijk Besluit. De regering heeft met betrokkenen overleg gevoerd. Zij is voornemens om ter gelegenheid van het huwelijk bij koninklijk besluit te bepalen dat de geslachtsnaam van eventuele kinderen uit het huwelijk zal luiden: Van Vollenhoven.

Prins Bernhard voert op grond van een koninklijk besluit van 2 januari 1967 de persoonlijke titel Prins van Oranje-Nassau. Dat betekent dat zijn eventuele kinderen geen adellijke titel zullen dragen. Zijn echtgenote zal door haar huwelijk evenmin van adel worden. Het maatschappelijk gebruik brengt met zich dat zij de titel van haar echtgenoot zal voeren en derhalve Prinses van Oranje-Nassau zal worden genoemd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie