Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toelichting AVR op eis in strafproces milieuincidenten

Datum nieuwsfeit: 30-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Perstoelichting naar aanleiding van strafproces 29/30 mei 2000 Rechtbank Rotterdam - May 30, 2000

Rotterdam 30 mei 2000 - De Officier van Justitie heeft op dinsdag 30 mei 2000 voor de rechtbank in Rotterdam in een strafzaak, omvattende 15 dagvaardingen over een periode van drie jaar, tegen AVR een boete geëist van een miljoen gulden.

AVR tekent aan dat de aanklachten vooral betrekking hebben op incidenten. In geen van de ten laste gelegde zaken is naar de mening van AVR sprake van opzet, gericht op het behalen van economisch voordeel. De installaties van AVR zijn up-to-date en voldoen aan de Nederlandse milieu-eisen, die gelden als de zwaarste ter wereld. De afgelopen tien jaar heeft AVR ongeveer 1 miljard gulden geïnvesteerd in milieuvoorzieningen.

Samenvattend kan worden gesteld dat de aanklachten feitelijk juist zijn, maar vooral betrekking hebben op incidenten. Waar mensen werken worden helaas soms fouten gemaakt. Effecten van fouten hebben over het algemeen geen tot minimaal effect gehad buiten het bedrijf.

NADERE TOELICHTING:

MILIEU- EN VEILIGHEIDSBELEID
De AVR verwerkt en recyclet per jaar circa 2,5 miljoen ton afval op milieuverantwoorde wijze. De installaties zijn up-to-date en voldoen aan de Nederlandse milieunormen. Deze normen worden alom erkend als de zwaarste ter wereld. Op gebied van milieunormen geldt Nederland internationaal als gidsland. Om aan de zware eisen te kunnen voldoen, is de afgelopen tien jaar ongeveer 1 miljard gulden geïnvesteerd in de allermodernste milieuvoorzieningen die op dit moment beschikbaar zijn. Binnen de branche geldt AVR daarmee als een van de koplopers.
Het beleid van AVR op het gebied van veiligheid, milieu en kwaliteitszorg heeft als uitgangspunt dat wettelijke- en vergunningsvoorwaarden gelden als minimum standaard.
Waar mogelijk wordt beter gepresteerd. Dat heeft er toe geleid dat AVR de afgelopen jaren op vrijwel alle milieu- aspecten ver onder de voorgeschreven normen heeft gepresteerd.

Alle activiteiten worden verricht met de grootst mogelijke zorg voor de bescherming van het milieu en de veiligheid van personeel en omwonenden. Tevens geldt dat de marges erg klein zijn door de scherpe Nederlandse wetgeving en het nu eenmaal niet homogene karakter van aangeboden afval. Helaas hebben een aantal menselijke fouten en/of technische onvolkomenheden geleid tot de behandelde zaken.

Om de gestelde Veiligheids, ARBO en Milieudoelen te halen, beschikt iedere divisie van het concern over een staf van specifieke veiligheids-, milieu- en kwaliteitsfunctionarissen. Ook op holdingniveau zijn specifieke functionarissen belast met het toezicht op veiligheids, ARBO en Milieuzaken.

Om de kwaliteit van de totale bedrijfsvoering te borgen, hebben alle bedrijven ISO- gecertificeerde kwaliteits- en milieuzorgsystemen. Jaarlijks legt AVR in een openbaar milieujaarverslag uitgebreid verantwoording af over de gang van zaken. In de afgelopen jaren zijn deze certificaten steeds behouden en is op opmerkingen van de auditoren steeds gericht actie ondernomen.

WAAROM TOCH DE DAGVAARDINGEN, ONDANKS ALLE INSPANNINGEN OP HET GEBIED VAN MILIEUZORG EN VEILIGHEID?
De aanklachten tegen AVR hebben betrekking op drie afzonderlijk en zelfstandig werkende bedrijven, NV AVR, AVR- Chemie CV en AVR- Maritiem BV, met in totaal circa 600 personeelsleden.
Belangrijk om te weten is dat de dagvaardingen een periode van drie jaar (1997-1999) beslaan. Ze zijn te onderscheiden in veiligheid, milieu en administratieve - procedurele fouten.

De dagvaardingen op het gebied van veiligheid hebben betrekking op twee arbeidsongevallen over een periode van drie jaar, bij drie zelfstandig werkende bedrijven met in totaal circa 600 personeelsleden.

In de ten laste gelegde zaken is geen sprake van ernstig letsel en de beide slachtoffers waren binnen twee weken volledig hersteld. De aanklacht is opgesteld omdat de twee slachtoffers niet in dienst van AVR zelf waren, anders zou de Arbeidsinspectie de ongevallen hebben behandeld en zou het hoogstwaarschijnlijk niet tot een strafproces zijn gekomen.

Op milieugebied hebben de aanklachten betrekking op vier, mogelijk vijf incidenten met externe milieu- effecten over ook in dit geval een periode van drie jaar bij drie bedrijven.

Als voorbeeld, een klein scheurtje in een overlooptankje, waardoor een geringe hoeveelheid verontreinigd water in de Oude Maas lekte. Of een vloeistofontsnapping naar water, omdat door een menselijke fout niet tijdig een ontluchtingskraantje werd gesloten.

Voorts hebben zich enkele incidentele emissie- overschrijdingen voorgedaan. De emissies blijven op jaarbasis in het algemeen ruimschoots onder de wettelijke normen.

De overige zaken betreffen administratieve en procedurele fouten.Om deze fouten uit te bannen, is bij AVR een verbetertraject ingezet. AVR is een bedrijf dat door klanten en branchegenoten wordt erkend als een professioneel werkend bedrijf. De onderneming streeft naar voortdurende verbetering van procedures en steekt veel geld in opleiding en training van haar personeel. Interne audits en ISO certificering zijn hier het bewijs van.

CONCLUSIE
Samenvattend kan worden gesteld dat de aanklachten feitelijk juist zijn, maar vooral betrekking hebben op incidenten. Waar mensen werken worden helaas soms fouten gemaakt. Effecten van fouten hebben over het algemeen geen tot minimaal effect gehad buiten het bedrijf.
In geen van de ten laste gelegde zaken is sprake van opzet, gericht op het behalen van economisch voordeel.

Fouten zijn altijd gemeld, zij het soms te laat en er is altijd op vrijwillige basis meegewerkt aan elk handhavingsonderzoek.

Alle bedrijfsnoodplannen van de betrokken bedrijven zijn up-to-date en samen met externe hulpdiensten, waaronder de Regionale Gezamenlijke Brandweer, wordt regelmatig geoefend.

PROFIELSCHETS CONCERN
Het AVR-concern bestaat uit een groep gespecialiseerde ondernemingen op het gebied van integraal afval- en milieumanagement. Het concern biedt duurzame oplossingen voor vrijwel alle afval- en milieuvraagstukken. Tot de afnemers van de diensten behoren industrie, bedrijven en overheid. Het concern telt ruim 1700 personeelsleden.

De activiteiten omvatten consultancy, industriële en maritieme dienstverlening, inzameling, opslag, overslag en transport, alsmede afvalverbranding met energieterugwinning, verwerking van gevaarlijk afval , compostering en recycling van monostromen als o.a. papier, glas en kunststoffen. Voorts zorgt AVR voor het management en de uitvoering van gemeentelijke reinigingstaken.

NOOT
Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met mr. J. Bakker, directeur Juridische zaken en Milieu van Holding AVR-Bedrijven, tel. 0181-275740

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...