Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Universiteit Nijmegen: onderzoek Australische taal

Datum nieuwsfeit: 30-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een overzicht van een promotie die in tweede helft van mei plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KUN, telefoon (024) 3612230/
3616000.


30-05-2000 Onderzoek naar een nauwelijks beschreven Australische taal

13:30:00 Mw. E.F. Schultze-Berndt
Promotie op het gebied van de Letteren
Titel proefschrift: Simple and Complex Verbs in Jaminjung. A study of event categorisation in an Australian language
Promotores: Dhr. prof. dr. S.C. Levinson
Dhr. prof. dr. C. Lehmann
(Universität Erfurt)
Copromotor: Dhr. dr. D.P. Wilkins
Woonplaats: Bochum Duitsland
Deze dissertatie vormt een onderzoek naar de grammatica en betekenis van eenvoudige en samengestelde werkwoorden in een tot nu toe nauwelijks beschreven Australische taal, het Jaminjung. Deze taal heeft slechts 30 "echte" werkwoorden, dat wil zeggen werkwoorden met verplichte verbuiging. Deze kunnen echter niet alleen zelfstandig optreden, maar ook als deel van een samengesteld werkwoord met een zogenoemde coverb. Coverbs zijn in hun betekenis wel vergelijkbaar met werkwoorden in Europese talen, maar kennen geen verbuiging, en komen in finiete zinnen alleen voor in combinatie met een werkwoord. Een interessante consequentie van deze taakverdeling tussen coverbs en werkwoorden is dat gebeurtenissen door de keuze van het werkwoord expliciet in een beperkt aantal klassen verdeeld worden. Door de betekenis en het gebruik van elk van de werkwoorden te onderzoeken, wordt duidelijk welke kenmerken (bijvoorbeeld locatie, voortbeweging, contact, toestandsverandering, krachtige inwerking met een bepaald instrument zoals een spitse punt of de voet) relevant zijn voor gebeurtenisclassificatie in het Jaminjung.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie