Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium: Moderne media & misdaadverslaggeving

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

Juridische faculteit VU organiseert symposium over moderne media & misdaadverslaggeving bij 120-jarig bestaan Peter R. de Vries: sensatiezoeker of nationaal geweten?

Ter gelegenheid van haar 24e lustrum organiseert de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit op woensdag 31 mei 2000 een symposium over moderne media en misdaadverslaggeving onder de titel aPeter R. de Vries: sensatiezoeker of nationaal geweten?A. De bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries zal, ingeleid door enkele videofragmenten uit zijn tv-programma, de degens kruisen over de diverse aspecten van moderne misdaadverslaggeving met een panel bestaande uit strafpleiter mr. Gerard Spong, criminoloog dr. Hans Boutellier, prof.mr. Egbert Myjer, bijzonder hoogleraar Rechten van de Mens, en met het publiek. Dit alles onder voorzitterschap van mr. Tineke Lodders (lid Eerste Kamer CDA).

Openbaarheid van rechtspraak is een groot goed. Sinds de negentiende eeuw hebben publieke tribune en media, om te beginnen de kranten, daarbij een belangrijke rol vervuld. De laatste jaren is de televisie ook op dit terrein actief. Dat betekende nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe vragen als gevolg van het beeldende karakter van het televisiemedium.

Waar liggen de grenzen?
* In hoeverre moet de privacy van verdachten, slachtoffers en andere betrokkenen wijken voor het belang van de nieuwsvoorziening?
* Waar ligt de grens tussen sensatiezucht en voorlichting?
* Waar tussen feiten en de beoordeling daarvan?
* Waar loopt de journalist politie en justitie voor de voeten en in hoeverre kan hij juist een nuttige extra bijdrage leveren?
* Wordt ons op de tv geen ongerustheid en gevoel van onveiligheid aangepraat?
Het symposium is bedoeld voor alle belangstellenden (journalisten, media-onderzoekers, politiefunctionarissen, politici). Het is symposium is gratis toegankelijk.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie