Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

College A'dam komt met alternatief voor bijverdienregeling

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


Amsterdam.nl - Nieuws en actueel - College komt met alternatief voor bijverdienregeling

|
Persberichten
|
College komt met alternatief voor bijverdienregeling
College komt met alternatief voor bijverdienregeling

Het college van B&W komt binnen enkele weken met een nieuwe stimuleringsregeling voor bijstandscliënten die in deeltijd werken, waarschijnlijk in de vorm van een deeltijdpremie. Een deeltijdpremie heeft als nadeel dat die wordt opgeteld bij het belastbaar inkomen en daardoor kan leiden tot vermindering van huursubsidie en de kwijtschelding van gemeentelijk belastingen. De cliënt dreigt zo eerder in de zogenaamde armoedeval te lopen. In een gesprek met wethouder Köhler (Sociale Zaken) heeft minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren (donderdag 25 mei) toegezegd om samen met de gemeente Amsterdam te zoeken naar een oplossing voor de nadelen van de deeltijdpremie-regeling. Om de armoedeval te voorkomen had de gemeente Amsterdam een regeling in het leven geroepen voor vergoeding van arbeidskosten voor bijstandscliënten die in deeltijd werken. De minister acht die regeling echter in strijd met de wet.

In een brief aan minister Vermeend heeft het college gisteren laten weten de gemeenteraad te zullen voorstellen de regeling in te trekken en te vervangen door een andere regeling waarmee het bijverdienen van cliënten kan worden gestimuleerd. Hoewel het college het niet eens is met de bezwaren van de minister, wil het college het niet laten komen tot een formele schorsings- en vernietigingsprocedure. De gemeenteraad zal het voorstel op 21 juni bespreken.

In januari heeft de gemeenteraad een regeling ingevoerd waardoor cliënten van de Sociale Dienst Amsterdam met een deeltijdbaan achteraf automatisch een vergoeding zouden krijgen voor gemaakte arbeidskosten. Deze vergoeding is vergelijkbaar met het arbeidskostenforfait en zou 10% van de verdiensten zijn met een maximum van 125,- per maand. Met deze vergoeding wilde het gemeentebestuur bevorderen dat mensen met een uitkering via deeltijdwerk op de arbeidsmarkt kunnen komen en dat hun inkomenspositie verbetert. Veel bijstandscliënten met een deeltijdbaan houden niets over van hun loon, aangezien dat volledig met hun uitkering wordt verrekend. De hoogte van de algemene bijstand is niet berekend op arbeidskosten. Soms gaat het om aantoonbare kosten, zoals treinkaartjes of speciale werkkleding, maar vaak hebben de cliënten te maken met 'onzichtbare' kosten, zoals fietskosten, slijtage van kleding en schoenen, koffiegeld e.d. De algemene onkostenvergoeding, waar minister Vermeend bezwaar tegen maakt, was hiervoor bedoeld.

Hans Joosten 5522056

^


-

© gemeente Amsterdam - 31-05-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie