Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Vries meldt voortgang C2000

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Vertraging met proef C2000, maar geen vertraging landelijke invoering
Een persbericht bij het onderwerp Project C2000
31 mei 2000
De vertraging van 11 maanden in de proef met het communicatiesysteem C2000 voor hulpverleningsdiensten, leidt niet tot vertraging als tot landelijke invoering van het systeem wordt besloten. Het besluit over landelijke invoering kan nog steeds volgens de oorspronkelijke planning in de zomer van 2001 genomen worden. Dat besluit wordt dan genomen op basis van een test van het proefsysteem en een contra-expertise. De landelijke invoering kan dan starten in augustus 2001 en afgerond worden in juni 2004. Dat schrijft staatssecretaris G.M. de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in zijn halfjaarlijkse voortgangsrapportage over C2000 aan de Tweede Kamer.
C2000 is een digitaal systeem voor mobiele radiocommunicatie voor politie, brandweer, ambulances en de Koninklijke marechaussee. Het is de bedoeling dat C2000 de huidige analoge, afzonderlijke systemen van de verschillende hulpverleningsdiensten gaat vervangen. Een proef wordt gehouden in Amsterdam en omgeving en op Schiphol. Deze proef moet duidelijk maken of C2000 ook landelijk ingevoerd kan worden.
C2000 wordt geleverd door het bedrijf TetraNed, een consortium van KPN Telecom en Getronics, met Motorola als leverancier van apparatuur. Door vertraging in de bouw en inrichting van het systeem in Amsterdam is de proef pas in de zomer van 2002 afgerond, 11 maanden later dan gepland. Deze vertraging wordt echter weer geheel ingelopen door de beslissing over landelijke invoering van C2000 te baseren op een test van het proefsysteem. Hierbij worden de onderdelen getest die voor het hele land van belang zijn, namelijk het spraaknetwerk en het alarmeringssysteem. Zowel de hulpverleningsdiensten in de startregio als in de rest van land vinden dit verantwoord. Ook een contra-expertise uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers levert op dat deze planning wenselijk en haalbaar is.
Achtergrond
Voor een goede en snelle hulp- en dienstverlening is goede communicatie tussen hulpverleningsdiensten een basisvoorwaarde. De verschillende diensten hebben nu nog allemaal hun eigen regionale, analoge radionetwerken. In totaal zijn er zon 100 van zulke netwerken. Hulpverleners van verschillende diensten kunnen daardoor niet rechtstreeks met elkaar praten, maar hebben daarvoor de tussenkomst van twee meldkamers nodig. De netten geen landelijke dekking; als een hulpverlener de regio verlaat, moet een nieuw kanaal worden gezocht. Ook grensoverschrijdende communicatie levert problemen op. Verder is de capaciteit van de netten beperkt, er is geen mogelijkheid tot spreken en luisteren tegelijkertijd en het radioverkeer is moeilijk te beveiligen tegen afluisteren door ramptoeristen of criminelen.
Het digitale C2000-systeem heeft al die nadelen niet. C2000 kunnen hulpverleners van verschillende diensten rechtstreeks met elkaar praten. Doordat C2000 is gebaseerd op de Europese standaard Tetra, is zelfs grensoverschrijdende communicatie mogelijk. Dit is vooral van belang voor de veiligheid van de inwoners van de grensstreken. Door de digitale techniek kunnen de beschikbare frequenties beter worden gebruikt, wat het mogelijk maakt tegelijkertijd spraak en data uit te wisselen. Ook kan vertrouwelijke informatie veilig worden verzonden.
Portofoons kunnen uitgerust worden met een noodknop. Met één druk op die knop kan een hulpverlener aan de meldkamer laten weten dat dringend assistentie nodig is. Als een portofoon wordt gestolen, kan het apparaat op afstand door de meldkamer worden uitgeschakeld, zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden. Tenslotte biedt C2000 een basis voor verdere modernisering in de toekomst.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie