Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Delft vraagt subsidie aan voor stedelijke vernieuwing

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Delft

Gemeente vraagt als eerst 'ISV-programma-gemeente'subsidie aan voor stedelijke vernieuwing

Op dinsdag 30 mei heeft de gemeente het Delfts OntwikkelingsProgramma (DOP) ingediend bij de provincie Zuid Holland. Met dit programma vraagt de gemeente Delft een zogenaamde ISV-bijdrage aan voor de stedelijke vernieuwing. De gemeente hoopt met de aanvraag een bedrag te krijgen van circa 25,3 miljoen, verdeeld over de komende vijf jaar. Delft heeft hiermee als eerste programma-gemeente haar Ontwikkelingsprogramma bij de provincie ingediend.

ISV staat voor Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. De ISV-bijdrage is bestemd voor fysieke maatregelen die nodig zijn om het stedelijk gebied te vernieuwen. In het DOP geeft de gemeente Delft aan wat zij de komende vijf à tien jaar samen met de lokale partners - corporaties, ontwikkelaars/ bouwers, bewoners, bedrijven en instellingen - wil bereiken. Per themaprogramma (economie, wonen, mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid) worden daarom beleidseffecten geformuleerd. Via een vijftal gebiedsgerichte programmas, te weten: Spoorzone, Woonwijken, Binnenstad/Zuidpoort, TU-gebied en Schie-oevers, worden de plannen uitgevoerd.

Voor Delft gaat het voor alle programmas bij elkaar om een gezamenlijke investering van ongeveer . 1,65 miljard gulden in de periode 2000 t/m 2004, waarvoor de gemeente Delft onder andere een ISV-bijdrage van de provincie Zuid-Holland hoopt te krijgen van circa f. 25,3 miljoen gulden. De rest moet gezamenlijk gefinancierd worden door de corporaties, de regio, de Rijksoverheid, door particuliere investeerders en door de gemeente zelf. Voor een relatief klein resterend tekort moet nog financiering gevonden worden.

In de afgelopen periode is er uitvoerig overleg geweest met betrokken partijen over het ontwikkelingsprogramma. Onder meer is op 16 september 1999 een commissie extern over het DOP georganiseerd. Ook heeft het werkdocument voor het DOP in de inspraak gelegen van 4 tot en met 29 oktober 1999. De reacties en opmerkingen zijn verwerkt en iedere indiener heeft inmiddels een reactie ontvangen van het gemeentebestuur. Het DOP is op 13 april 2000 behandeld in een gecombineerde vergadering van de commissies Leefbaarheid en Duurzaamheid, alwaar een aantal (kleine) veranderingen in de tekst zijn vastgesteld. De Gemeenteraad heeft het DOP uiteindelijk vastgesteld op 27april 2000.

Het DOP is nu ingediend bij de provincie Zuid-Holland. Delft is daarmee de eerste programma-gemeente in Zuid Holland en zelfs in heel Nederland, die zijn aanvraag indient bij de provincie. De uiterste indieningsdatum voor Ontwikkelingsprogrammas van programma-gemeenten is in 1999 door de provincies vastgesteld op 1 juli 2000.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie