Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over chloortransporten

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragen31.005 vragenformulier 31 mei 2000


2990011760

Vragen van de leden Van der Steenhoven en Van Gent (beiden GroenLinks) aan de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Verkeer en Waterstaat over chloortransporten. (Ingezonden 31 mei 2000)


1

Heeft u kennisgenomen van diverse berichten in de pers zoals het Groninger Dagblad 24 mei 2000; «Spoorlijnburgemeesters beducht voor ongeluk met chloortrein» waarin de milieubeweging en lokale bestuurder pleiten voor het beëindigen van de chloortransporten van Delfzijl en Hengelo naar Rotterdam?


2

Bent u, verwijzend naar uw uitspraak zoals uitgezonden in het NOS-journaal van donderdag 25 mei jl.: «Alleen, ik kan mij voorstellen dat je voor bepaalde gevaren die heel erg samenhangen met de economische ontwikkeling zelf, bijvoorbeeld chloortrein die moet rijden, een ander risico accepteert dan voor plezier. Vuurwerk is plezier», inderdaad van mening dat de keuze om voor vuurwerkopslagplaatsen de veiligheidseisen wel aan te scherpen, doch voor chloortransporten niet, gemotiveerd wordt door het feit dat de laatste een economisch belang dient?


3

Op welke wijze wilt u in de toekomst bij de beoordeling van risico's invulling geven aan de door u genoemde begrippen «economische ontwikkeling» en «plezier»?


4

Hoe beoordeelt u het risico voor omwonenden van de chloortransporten? Deelt u de mening van burgemeester Wallage van Groningen dat de chloortransporten nog gevaarlijker zijn dan vuurwerkopslagplaatsen?


5

Hebben de gemeenten op de route adequate rampenplannen en ook middelen als beademingsapparatuur voor het geval dat zich een ongeluk met de chloortrein voordoet?


6

Bent u ervan op de hoogte dat de chloorproductie in Delfzijl en Hengelo op een zeer verouderde en vervuilde wijze geschiedt, respectievelijk diafragma elektrolyse en kwikelektrolyse op de laatste productiewijze binnen de EU aan een verbod wordt gewerkt?


7

Wat is het economische belang om de productie van chloor in Hengelo en Delfzijl in een dergelijke omvang te continueren dat er lokaal overschotten ontstaan die naar Rotterdam gebracht worden?


8

Deelt u de mening dat het risico van een ongeluk zo groot is, dat aanbod en vraag van chloor in hetzelfde gebied dienen plaats te vinden?


9

Bent u bereid met een plan te komen met als doel om op korte termijn de transporten te laten beëindigen?


10

Bent u bereid spoedig een afschrift naar de Kamer te versturen van uw reactie op de brief van vier milieuorganisaties van 10 februari 2000 over bovenstaand onderwerp?

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie