Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RUG: ouders verwerken kanker van hun kind goed

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


22 mei 2000

Nummer 72 22 mei 2000

Vaders en moeders evenveel uit balans

Veel ouders verwerken kanker van hun kind goed


Een kind met kanker brengt veel psychische ontreddering teweeg bij de ouders. Daarin verschillen vaders en moeders niet wezenlijk. Een groot deel van de ouders verwerkt de diagnose en de behandeling goed, anderen zijn meer kwetsbaar. Voor deze ouders lijkt psychologische begeleiding gewenst. Dat blijkt uit onderzoek waarop de medisch socioloog drs. Josette Hoekstra-Weebers op 31 mei 2000 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert. De Nederlandse Kankerbestrijding/KWF en de Stichting Kinderoncologie Groningen financierden haar onderzoek.

Jaarlijks krijgen 400 ouders of ouderparen te horen dat hun kind kanker heeft. De diagnose wordt in eerste instantie nog vaak ervaren als een doodvonnis, ook al geneest ruim zestig procent van de kinderen tegenwoordig van de ziekte. De behandeling is echter zeer intensief en langdurig. Ouders balanceren dan ook lange tijd op de grens van hoop op genezing en onzekerheid over de afloop. Hoekstra-Weebers vroeg 79 vaders en 85 moeders van kankerpatiëntjes naar de psychosociale gevolgen van de diagnose en behandeling.

Beide ouders evenveel uit balans

De ouders ervaren vlak na de diagnose veel psychische stress en hebben klachten als angst, slapeloosheid en depressieve gevoelens. In de loop van het eerste jaar neemt het aantal klachten af tot hanteerbare proporties. Toch blijkt veertig procent van de ouders na een jaar emotioneel nog zo uit balans dat begeleiding raadzaam zou zijn. Vaders en moeders verschillen daarin niet van elkaar. "Dat is opvallend, want vrouwen hebben doorgaans meer stressklachten," zegt Hoekstra-Weebers. "Het feit dat hun kind kanker heeft, maakt misschien dat vaders gemakkelijker voor hun klachten uitkomen."

Risico-ouders

Ouders die snel angstig reageren op allerlei situaties lopen meer risico op verwerkingsproblemen. Ook vaders die ontevreden zijn over de steun die ze van hun omgeving krijgen verwerken de diagnose en de behandeling minder goed. "Negatieve ervaringen op het werk kunnen daarbij een rol spelen," vermoedt Hoekstra-Weebers. "Vaders verliezen soms hun baan omdat ze teveel tijd bij hun kind doorbrengen. Bovendien reageren collega's aanvankelijk wel geschokt en empathisch, maar de belangstelling voor wat de vaders meemaken is vaak weer snel verdwenen."

Tevredenheid met huwelijk

De confrontatie met de diagnose en behandeling van hun zieke kind kan ouders dichter bij elkaar brengen maar ook uit elkaar drijven. Ruim veertig procent van de ouders zegt na een jaar minder tevreden te zijn over hun relatie, twintig procent is juist meer tevreden. "Vooral de manier waarop vaders met de ziekte van hun kind omgaan blijkt van invloed op de huwelijkstevredenheid," zegt de promovendus. "De wijze waarop moeders dat verwerken heeft hierop geen effect. Blijkbaar zijn vaders wat meer op zichzelf gericht, moeders wat meer op de problemen van hun partner." Een andere splijtzwam vormen de verschillende manieren van omgaan met de ziekte: hoe groter de verschillen tussen beide partners hoe geringer hun huwelijkssatisfactie.

Extra hulp vaak niet nodig

Psychologische hulp is lang niet altijd geboden. Een aantal gesprekken met een psycholoog bleek ouders niet beter te helpen bij de verwerking dan de standaardzorg van het kinderoncologisch team. "Het merendeel van de ouders is veerkrachtig genoeg om op eigen kracht een emotionele balans te hervinden. Met ouders die van te voren al aangaven geen behoefte te hebben aan deze gesprekken ging het even goed. Ouders kunnen dus prima inschatten of ze extra hulp nodig hebben of niet." Voor risico-ouders zou extra begeleiding wel soelaas kunnen bieden, mits deze specifiek op hen toegesneden is.

Curriculum vitae

Josette Hoekstra-Weebers (Voorburg, 1949) studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij werkt sinds 1991 als medisch socioloog bij de sectie Medische psychologie van de disciplinegroep Gezondheidswetenschappen. Zij verrichte haar onderzoek bij de diezelfde sectie en bij het Kinderoncologisch Centrum van de Beatrix Kinderkliniek (Academisch Ziekenhuis Groningen). Hoekstra-Weebers promoveert bij prof.dr. E.C. Klip en prof.dr. W.A. Kamps tot doctor in de medische wetenschappen. Haar proefschrift is getiteld Parental adaption to pediatric cancer.

Noot voor de pers

Voor meer informatie: mw. drs. J.E.H.M. Hoekstra-Weebers, tel. (050)361 20 30, fax (050)361 93 26, e-mail
j.hoekstra-(weebers@medps.azg.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie