Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haarlem tekent intentieverklaring provincie over sanering

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Krachtige impuls voor sanering gasfabrieksterreinen

Haarlem ondertekent intentieverklaring met provincie

Woensdag 31 mei ondertekent de Haarlemse milieuwethouder Ton Smit in Hoorn de intentieverklaring voor de versnelde bodemsanering van voormalige gasfabriekterreinen in Noord-Holland. Hij doet dat samen met de provincie gedeputeerde Ada Wildekamp (Milieu, Water, Energie en Groen), Hans Pont (directeur-generaal Milieu van het Ministerie van VROM) en 14 andere bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten. De intentieverklaring betekent een nieuwe, krachtige impuls voor de bodemsanering van 22 ex-gasfabrieksterreinen in 14 Noord-Hollandse gemeenten.

Primeur voor Nederland

De voortgang van de bodemsanering en ontwikkeling van gasfabrieksterreinen is sinds 1995 gestagneerd omdat de Tweede Kamer de saneringskosten door de Energiebedrijven wilde laten betalen. Dit is nooit goed van de grond gekomen. Daarom heeft het Rijk nu geld aan de provincie Noord-Holland gegeven om één derde van de saneringskosten van de gasfabrieksterreinen te financieren. De overige twee derde moeten door de gemeenten en externe marktpartijen betaald worden. De inzet is binnen twee jaar te starten met een programma om alle saneringen geclusterd door marktpartijen te laten uitvoeren. Deze clusteraanpak is een primeur voor Nederland. De totale kosten daarvan bedragen circa 100 miljoen gulden.

Versnelling sanering Deli- en EBH-terrein

In Haarlem betekent deze overeenkomst dat de saneringen van het EBH-terrein en het Deli-terrein versneld gerealiseerd kunnen worden. De start van de sanering van het EBH-terrein staat gepland in 2001 en die van het Deli-terrein eind 2002. Daarmee start tevens de ontwikkeling van deze voormalige gasfabrieksterreinen. Het Raaksgebied valt buiten deze regeling omdat daar al een overeenkomst voor is afgesloten met de provincie.

29 mei2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie