Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EZ: zware maatregelen oliecrisisbeleid geschrapt

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


ZWARE MAATREGELEN OLIECRISISBELEID GESCHRAPT

Datum: 31-05-2000

Minister Jorritsma van Economische Zake wil in tijden van een oliecrisis geen zware rantsoeneringsmaatregelen, zoals bonnensystemen en wettelijk afgedwongen afleveringsbeperkingen, meer inzetten. Dit staat in een brief die zij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over de herziening van het oliecrisisbeleid.

Internationale regels bepalen dat Nederland een pakket van vraagbeperkende maatregelen moet uitwerken waarmee in een periode van dreigende dan wel daadwerkelijke olieaanvoerverstoring de vraag naar olieproducten met 7 à 10% beperkt moet kunnen worden. Deze reductie kan worden bereikt met maatregelen zoals een voorlichtingscampagne, het zondagsrijverbod en een lagere maximumsnelheid. Op dit moment worden ook gesprekken gevoerd met raffinaderijen en petrochemische bedrijven om, indien nodig, te komen tot een vrijwillige reductie van de vraag. Dit past in een herziening van het oliecrisisbeleid waarbij de rol van de overheid kritisch bekeken wordt volgens het principe "markt waar mogelijk, overheid waar nodig". Ook in het voorstel voor de Wet voorraadvorming aardolieproducten 2001, dat onlangs naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, wordt hieraan invulling gegeven. Deze wet regelt dat verplichte minimale voorraden aardolieproducten worden gedekt met aanwezige voorraden bij het Nederlandse bedrijfsleven.

Aanleiding om het oliecrisisbeleid te herzien zijn de toenemende twijfel over de effectiviteit en haalbaarheid van de zwaardere maatregelen en de zorg over nadelige economische effecten na invoering van deze maatregelen. Binnen de Europese Unie streeft Nederland er dan ook naar om ook op het terrein van de oliecrisismaatregelen zoveel mogelijk een level playing field te creëren door zoveel als mogelijk te komen tot een uniform pakket maatregelen binnen alle EU-landen.

Ministerie van Economische Zaken
Aan deze paginas kunnen geen rechten worden ontleend - No rights can be derived from these pages

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie