Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek WRR: analyse van debat provinciale omgevingsbeleid

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

PERSBERICHT

ONTWORPEN EN ONTSTAAN.
EEN PRAKTIJKTHEORETISCHE ANALYSE VAN HET DEBAT OVER HET PROVINCIALE OMGEVINGSBELEID
WRR-voorstudie nr.108Reacties op tekortkomingen verzorgingsstaat te pragmatisch

31 mei 2000 Door maatschappelijke ontwikkelingen zijn de mogelijkheden van de overheid om sturend op te treden ten aanzien van de omgeving fundamenteel veranderd. Dit wordt vooralsnog onvoldoende erkend. Er wordt vooral pragmatisch gereageerd op de geringe effectiviteit van het omgevingsbeleid. De tekortkomingen van het beleid in de veranderde ruimtelijke werkelijkheid komen daardoor onvoldoende ter sprake.

Dit is de boodschap van WRR-stafmedewerker Bart Wissink in zijn studie Ontworpen en ontstaan. Een praktijktheoretische analyse van het debat over het provinciale omgevingsbeleid, waarop hij vandaag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de hand van het provinciale omgevingsbeleid analyseert de auteur in deze studie de consequenties van maatschappelijke veranderingen voor het optreden van de overheid. De studie is opgenomen in de reeks Voorstudies en achtergronden van de WRR.

Het uitgangspunt voor de analyse is de voortgaande kritiek op de verzorgingsstaat. De arrangementen binnen deze staat zijn gebaseerd op drie veronderstellingen:

* de oorzaken van maatschappelijke problemen kunnen door wetenschappelijk onderzoek objectief worden achterhaald;
* het is de taak van de overheid deze problemen op te lossen;
* de overheid kan dit doen door de maatschappij met behulp van verschillende beleidsinstrumenten te veranderen.
Maatschappelijke ontwikkelingen als technologische vernieuwing, globalisering en individualisering hebben ertoe geleid dat deze veronderstellingen in de huidige samenleving niet meer kloppen. De mogelijkheden van overheidssturing zijn veranderd. Een antwoord op dit probleem moet beginnen bij de maatschappelijke veranderingen om vandaaruit de mogelijkheden en wenselijkheden van doelgericht optreden na te gaan.

De analyse laat zien dat dit in het debat over het provinciale omgevingsbeleid niet gebeurt. De Nederlandse provincies blijken de gebrekkige effectiviteit van hun omgevingsbeleid te willen verbeteren met behulp van omvattende provinciale omgevingsplannen, waarin alle provinciale initiatieven ten aanzien van de omgeving zijn opgenomen. De studie maakt duidelijk dat deze voorstellen onvoldoende rekening houden met het veranderende ruimtelijke gedrag van burgers en bedrijven. De mogelijkheden voor de overheid om in te grijpen in de omgeving worden onvoldoende besproken. Met oude bestuurstechnische oplossingen - integrale plannen - wordt gereageerd op nieuwe ruimtelijke problemen. De auteur pleit daarom voor een uitgebreidere discussie over de rol van de overheid - op verschillende overheidsniveaus - in een 'nieuwe geografie'.Bart Wissink (2000) Ontworpen en ontstaan. Een praktijktheoretische analyse van het debat over het provinciale omgevingsbeleid, WRR Voorstudies en achtergronden V108, Den Haag: Sdu Uitgevers. ISBN 90 12 09054 7


Deze publicatie ( 79,50) is te bestellen bij:
Sdu Servicecentrum Uitgeverijen
Antwoordnummer 125
2501 XD Den Haag
Tel. 070-378 9880
Fax. 070-378 9783
U kunt ook rechtstreeks via de bestelpagina op de internet site van de Sdu bestellen.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie