Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Jong-expositie in Theo Thijssen museum Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
> Theo Thijssen Museum
> Eerste Leliedwarsstraat 16
> 1015 TA Amsterdam
> tel: 020-420 71 19/020-365 78 50
> e-mail: peter-(paul.de.baar@weekbladpers.nl)
>
>
>
> PERSBERICHT/UITNODIGING
>
> Amsterdam, 31 mei 2000
>
>
>
> Betreft: tentoonstelling A.M. de Jong
>
>
> Geachte lezer,
>
>
> A.M. de Jong (1888-1943) was de meestgelezen
> schrijver van de jaren dertig en nog in de jaren zestig was de A.M. de > Jong-Omnibus van de Arbeiderspers een absolute bestseller. Zijn boeken > over Merijntje Gijzen werden twee maal verfilmd: in 1936 door Kurt Gerron, > in 1974 als serie voor de VARA-televisie. Bij zijn leven bezorgde die > populariteit De Jong overigens wel de minachting van de literaire elite. > Zijn lezers zaten daar niet mee. Vooral voor de leden van de Rode Familie, > de sociaal-democratische levenskring, was en bleef hij hun schrijver, nog > sterker dan De Jongs oude vriend Theo Thijssen dat was. > Anno 2000 zijn zelfs De Jongs populairste werken, de > Merijntje Gijzen-cyclus en de strip Bulletje en Boonestaak, alleen nog > antiquarisch verkrijgbaar. Maar leesbaar zijn ze nog en vergeten zijn ze > zeker niet.
>
> In het Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat > 16 in Amsterdam is sinds 8 juni de tentoonstelling Schrijvers van de Rode > Familie. Theo Thijssen en A.M. de Jong te zien. De kleine expositie geeft > een beeld van de verpletterende productiviteit en veelzijdigheid van De > Jong en toont aspecten van zijn band met Thijssen. Onderdeel van de > tentoonstelling is een krot videoprogramma met enkele fragmenten uit de > film Merijntje Gijzen's Jeugd (1936, regie Kurt Gerron), waarin De Jong > zelf de rol van dorpspastoor speelde.
> De tentoonstelling is te zien t/m zondag 29 oktober > 2000.
>
> Thijssen-wandelingen
> Tot en met 29 oktober verzorgen we iedere
> zondagmiddag om 13 uur rondleidingen door het Amsterdam van Thijssens > jeugd, tevens het decor van enkele van zijn romans. De wandelingen duren > ongeveer twee uur en kosten f 10 per persoon, inclusief toegang tot het > museum. Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) is de toegang gratis. > Reservering is gewenst: tel. 020-420 71 19 tijdens openingsuren (do.-zo. > 12-17 uur).
>
>
> Bijlage: tekst Theo Thijssen Bulletin, met
> achtergrond-informatie over A.M. de Jong en zijn band met Theo Thijssen. >
> <>
>
> Voor veel meer informatie over A.M. de Jong:
> (mvtienen@westbrabant.net)/~mevtienen/hoofd.htm > Zie ook: members.tripod.com/~theothijssen >
>

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie