Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: nationalisme in de Oekraine van na de Sovjet Unie

Datum nieuwsfeit: 31-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Nation-building in post-Soviet Ukraine. Educational policy and the response of the Russian-speaking population
Datum woensdag 31-05-2000
Tijd 12:00 uur

Promovendus J.G. Janmaat

Promotor prof. dr. H.H. van der Wusten

De promovendus analyseert de politiek van natievorming in de Oekraïne en de culturele reactie van de twee grootste minderheidsgroepen, de etnische Russen en de Russischtalige Oekraïeners. De nadruk ligt hierbij op het onderwijs, voor de staat van essentieel belang voor culturele homogenisering en voor de minderheden juist het belangrijkste middel om de eigen taal en cultuur aan volgende generaties door te geven. De intrede van de Glasnost in 1989 leidde tot de invoering van de taalwet, die de Oekraïense taal tot staatstaal uitriep. Tevens werden maatregelen afgekondigd die het onderwijs in de Oekraïense geschiedenis, geografie en literatuur verplicht stelden, vakken die zich uitstekend lenen voor natievorming. Ondanks dit restrictieve beleid op het gebied van onderwijs, zowel wat betreft taalregulering als inhoudelijk, kan Oekraïense behandeling van Russischtalige minderheden omschreven worden als redelijk tolerant en tegemoetkomend. Wat betreft de culturele reactie van de Russischtalige bevolking concludeert Janmaat dat deze zeer sterk verschilt van plaats tot plaats. Over het algemeen kan gesteld worden dat hoe kleiner het aandeel Russischtaligen in de bevolking is, hoe meer deze bevolkingsgroep geneigd is voor assimilatie te kiezen.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie