Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uniek luchtspektakel op Aerodrome Harreveld in de Achterhoek

Datum nieuwsfeit: 01-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 16 MEI 2000

Boeiend programma Hemelvaartsdag 1 juni op Aerodrome Harreveld

Uniek luchtspektakel in de Achterhoek

Elk jaar wordt in de Achterhoek op Hemelvaartsdag een groot luchtspektakel gehouden. Dat gebeurt nu al voor de veertiende maal en wel in het dorpje Harreveld in de gemeente Lichtenvoorde. Een heel bijzonder evenement, want voor één dag wordt een officiële startbaan van zeshonderd meter aangelegd en toepasselijk tot 'Aerodrome Harreveld' gedoopt.

Helikopters, straaljagers en dubbeldekkers zullen het Achterhoekse luchtruim in showformatie doorklieven. Behalve in de lucht, spelen zich die dag ook aktiviteiten af op de grond en wel met auto's en motoren. Het evenement is zeer toepasselijk genoemd 'Harreveld on wheels and airshow'.

Een evenement voor het hele gezin met meer dan vijfentwintig verschillende attracties. De organisatie verwacht dit jaar meer dan
25.000 bezoekers, omdat de luchtvaartshow dit jaar één van de weinige zo niet de enige overgebleven airshow van Nederland is.
Airshow

De grote attractie van 'Harreveld on wheels and in the air' is de airshow, die wordt gehouden op het door de Rijks Luchtvaartdienst voor één dag officieel erkende 'Aerodrome Harreveld'. Daar is speciaal voor deze dag een start- en landingsbaan van circa zeshonderd meter aangelegd en een mobiele luchtvaartverkeerstoren opgesteld. Ook het luchtruim boven Harreveld en omgeving is op Hemelvaartsdag speciaal gereserveerd voor de vliegshow.

Koninklijke luchtmacht

Wat kunt u verwachten van de airshow? Het evenement wordt geopend door Parateams van vliegveld Teuge met een 2x18-sprong. Daarna staan in willekeurige volgorde demonstraties en aerobatic shows van verschillende formaties op het programma: De Koninklijke Luchtmacht met het F-16 squadron demo, de PC-7 demo en de Cougar Hely-demo en de Cap 10 en Cap 21. De Fokker Four viertoestellen-formatievlucht, het Kruk sproeivliegtuig en de Victor Romeo Formatie Demo. Bovendien demonstraties van grasshoppers helikopters en tal van andere aerobatic shows van piago's, Yaks en de boeing Stearman. Voorts zijn er zweeftoestellen, demonstraties reclame slepen en kunnen er rondvluchten per helikopter worden gemaakt.

Stoommanifestatie

Niet alleen de luchtshow is de moeite waard, ook de auto- en motorevenementen verdienen speciale aandacht. Midden in het centrum, rondom de kerk, is een motorcircuit met springschansen en chicanes aangelegd. Hier worden een motorcross, fun-car races en quad-races gehouden. Er is een grote stoommanifestatie met door stoom aangedreven walsen, tractoren, auto's en treintjes. Liefhebbers van klassieke voertuigen kunnen hun hart ophalen, want er zijn diverse motor- en auto-oldtimerclubs in het dorp met hun voertuigen aanwezig. In het dorp staan vrachtauto's op een schaal van 1:4.

Op de voetbalvelden en de weilanden in en om het dorp zijn hoovercraftdemonstraties, parabounce (zweven op vijftig meter hoogte aan een luchtballon) en zijn er tal van attracties voor kinderen: zoals trapskelterbaan, een springkussen en een kindertent met schminken. Tot slot is er de jaarmarkt met vijftig kramen, draaiorgel en dweilorkest.

Entree

De entree voor de gehele dag bedraagt ¦ 15,00 voor volwassenen en ¦
5,00 voor kinderen. Parkeergelegenheid is ruimschoots voorhanden. Het programma begint om 10.00 uur en eindigt om ca. 17.30 uur. Meer informatie bij HARREVELD ON WHEELS, tel. (0544) 35 17 97. Of op www.harreveldonwheels.nl.

Noot voor de redaktie:

Uitgebreide informatie over het evenement wordt verstrekt door de pr-commissie van Harreveld on wheels and airshow, Ceciel Hummelink, Postbus 7, 7136 ZG ZIEUWENT, tel. (0544) 35 17 97. Aldaar zijn ook zwart/wit of kleurenfoto's vrij van rechten te bestellen.

Laatste weekend van mei en tijdens Pinksteren
Tuinen kijken in de Achterhoek

Op 27 en 28 mei en 11 en 12 Juni (Pinksteren) worden in de Achterhoek vier particuliere tuinen voor publiek opengesteld. Met een speciale route is het op deze speciale tuindagen heel makkelijk fietsen van de ene naar de andere tuin, allen gelegen in het zuidwestelijke deel van de Achterhoek, te weten in de plaatsen Beek, Didam, Hengelo (Gld.) en Zelhem.

Iedere tuin heeft zijn eigen karakter: er is een heem- en siertuin, een boerderijtuin, een Engelse tuin en een landschappelijke tuin. In grootte variëren de tuinen van 3200 m² tot 1,8 hectare. Tijdens de tuindagen zijn de tuinen open van 10.00 tot 17.00 uur. Per tuin wordt als bijdrage in de kosten f 5,- entree per persoon gevraagd. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. De gratis folder over de tuinen is verkrijgbaar bij alle VVV's in de Achterhoek en op aanvraag bij tel. 0316-531559 of 0314-623928.

Kruidenhoven, bloemenheuvels en boomgaarden

Iedere tuin heeft zijn eigen charme. De heem- en siertuin "Aldenhaeve" aan de Haytinkweg in Zelhem wordt gekenmerkt door rust en eenvoud, maar met veel oog voor detail. In de kruidenhof en in de oude schuur kunt u een kopje koffie drinken. De tuin is bovendien tot eind augustus op woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Op 12 en 13 augustus worden er de Internationale Natuurtuindagen gehouden met een plantenmarkt en lezingen.

In landelijke tuin "de Daaldersmaat" aan de Doesburgseweg in Loil (gemeente Didam) bevinden zich schaduw- en zonneborders, een bloemenheuvel, pluktuin en kruidenhoek. Tot en met 13 augustus is de tuin voorts iedere woensdag van 10.00 tot 17.00 uur en iedere zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

De boerderij "Dijenborghs Hof" aan de Dijenborghseweg in Hengelo (Gld.) staat temidden van de oude fruit- en notenbomen, hagen, heesters en borders in steeds wisselende kleur-schakeringen. Tot en met 16 augustus is de tuin ook open op woensdag van 13.30 tot 17.00 uur.

De fraaie Engelse tuin is gelegen aan de rand van het Montferland, aan de St. Jansgildestraat in Beek. De tuin is onderverdeeld in een landschappelijk aangelegde vijvertuin, een prieeltuin met bloemborders en een boomgaard met enkele oude bomen en een verdiepte kas. Tot eind juli is de tuin elke woensdag open van 10.00 tot 17.00 uur en zijn er door eigenares Jory Botvliet vervaardigde keramische en bronzen objecten in de tuin tentoongesteld.

Over de grens

Op 17 en 18 juni worden de Engelse tuin van Jory Botvliet en het landgoed "Aldenhaeve" tezamen met twee tuinen in het Duitse Geldern en Bedburg Hau opengesteld voor bezoekers. Over deze tuinendagen, "Tuinen ohne Grenzen" genaamd, is een folder verkrijgbaar bij Jory Botvliet, tel. 0316-531559

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie