Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brabant neemt deel aan wereldtentoonstelling Hannover

Datum nieuwsfeit: 01-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda


BRABANT NEEMT DEEL AAN WERELDTENTOONSTELLING HANNOVER

Alle Nederlandse regios nemen van 1 juni tot en met 16 augustus deel aan de Expo 2000, de wereldtentoonstelling in Hannover. Onder de naam remaking NL wordt de ruimtelijke inrichting van Nederland getoond door middel van een drijvende tentoonstelling op de Maschesee, een meer in de binnenstad van Hannover. Elke regio heeft hiervoor een zeecontainer ingericht met ruimtelijke toekomstplannen. Deze containers worden gemonteerd op drijvende pontons. Een maquette van de drijvende tentoonstelling is op 10 mei van 13.00 tot 13.30 uur te bezichtigen op het plein voor het stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan in Breda.

Remaking NL toont ontwerpen die architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten de afgelopen jaren voor de tien regios in Nederland hebben gemaakt. Brabant heeft als thema gekozen voor de snelle stedelijke groei en brengt de ontwikkelingspotentie van de provincie Brabant in beeld. De provincie heeft de ideeën voor de ruimtelijke inrichting beschreven in de discussienota Ontwerpen aan Brabant 2050. In deze nota hebben vier teams van architecten laten zien hoe schoon en mooi Brabant er uit ziet in 2050. Zij gaan bij hun ontwerpen uit van een verdubbeling van het huidige bebouwde oppervlak aan steden en dorpen, meer verkeer, meer natuur en een duurzame landbouw op basis van 35% minder grondoppervlak. Deze studies moeten leiden tot een nieuw streekplan voor Brabant.

Station Brabant

Een van de vier teams van architecten heeft gekeken naar het gebied ten westen van Breda waar een aantal belangrijke verkeersaders loopt zoals de A16, de toekomstige HSL en de spoorlijn Breda-Roosendaal. Deze architecten hebben een futuristisch ontwerp gemaakt voor een zogenoemd station Brabant. Dit bevat een kunstmatig heuvellandschap met een HSL station, drie NS stations, woningen, kantoorparken, parkeerfaciliteiten, shopping malls, transferia etcetera. De meest gedurfde plannen zijn in Hannover in de zeecontainer van Brabant te bezichtigen.

HSL

De gemeente Breda geeft in de container een impressie van wat de komst van de HSL in de praktijk betekent en laat hiervoor realistische plannen zien. Voor Breda is de aansluiting op HSL door middel van shuttletreinen aanleiding om de omgeving van het station goed onder de loep te nemen. Het project Spoorzone Breda voorziet in een nieuw station met in de omgeving ruimte voor kantoorontwikkeling, wonen en recreëren Op termijn ontstaat rond de rivier de Mark een compleet nieuw stadsdeel. Binnenkort krijgt de Mark ook weer ruimte in het centrum van de stad.

Op 10, 11, 12 en 15 mei wordt Remaking NL gepresenteerd op verschillende persconferenties in tien Nederlandse steden. Op
15 mei rijdt de info-truck met de maquette gezamenlijk met alle containers uit de regios in een konvooi van vrachtwagens naar Hannover. Daar worden ze op drijvende pontons in de Maschsee gemonteerd. Wytze Patijn, de Rijksbouwmeester, opent Remaking NL op 31 mei.

Breda, 4 mei 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie