Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regio Eindhoven biedt bidbook Kenniswijk aan De Vries aan

Datum nieuwsfeit: 01-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven


Persbericht: 1 juni 2000, no. 35

Beter leven, beter werken, beter leren

Regio Eindhoven biedt bidbook Kenniswijk aan staatssecretaris De Vries aan

De Regio Eindhoven heeft zich door het aanbieden van een zogenoemd bidbook aan staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat officieel kandidaat gesteld om 'Kenniswijk' te worden. Onder het motto 'beter leven, beter werken, beter leren' zet de regio hierin haar ambitie uiteen, gesteund door vele aanbevelingsbrieven van bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties.
De regio denkt haar eigen ambities en plannen te kunnen verbeteren, versnellen en versterken door deelname aan Kenniswijk.
Experimenteren op grote schaal
Het ministerie maakt voor 1 juli bekend welke steden of regio's een Kenniswijk krijgen toebedeeld. Een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van Elco Brinkman adviseert de staatssecretaris hierin. In de uitverkoren wijken wordt een breedbandige infrastructuur aangebracht en worden nieuwe multimedia-diensten aangeboden. De toekomstige Kenniswijken vormen een proeftuin voor het op grote schaal experimenteren met onder meer elektronisch winkelen, elektronische overheidsdiensten, teleleren, telewerken en toepassingen in de (gezondheids-)zorg.
Het ministerie hoopt hiermee een impuls te geven aan de ontwikkeling van interactieve diensten en op die manier Nederland een vooraanstaande positie te geven.

Van Meerhoven tot centrum Helmond
De Regio Eindhoven is erg enthousiast over het project en is van mening dat Kenniswijk prima aansluit bij de visie, ambitie, strategie en aanpak van het ICT-beleid van de Regio. Ze heeft zich kandidaat gesteld met een gebied met 84.000 inwoners (38.000 huishoudens) dat zich uitstrekt van Meerhoven in het westen van Eindhoven tot aan het centrum van Helmond. Het gebied omvat woongebieden van verschillende signatuur, twee stadscentra, bedrijventerreinen, kantoorlokaties en onderwijsinstellingen zoals de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogescholen.

Sterke punten
De doelstellingen van Kenniswijk en van de Regio Eindhoven liggen in elkaars verlengde. Het technologisch en economisch profiel van de regio biedt een uitstekende uitgangspositie om Kenniswijk te worden. Een aantal sterke punten die in het bidbook staan verwoord:
* De Regio Eindhoven staat als nummer één op de technologiekaart van Nederland. Meer dan 50% van de nationale uitgaven op het gebied van Research & Development vindt plaats in de Regio Eindhoven en Venlo.

* In de regio zijn succesvolle beursgenoteerde Nederlandse ICT-bedrijven gevestigd (o.a. Philips, Neways, Origin, Toolex, Simac, UPC). Het aantal buitenlandse vestigingen neemt snel toe, evenals het aantal innovatieve ICT-starters
* De Regio Eindhoven geniet (inter)nationale bekendheid op het gebied van Research & Development, technologie en onderwijs
* De gemeenten Eindhoven en Helmond willen vooroplopen in elektronische dienstverlening en zijn bereid daarin te investeren
* De ICT-infrastructuur (kabel, vast, mobiel, satelliet) is bovengemiddeld en wordt geleverd door diverse aanbieders
* Het draagvlak bij de bevolking voor nieuwe interactieve diensten is groot. Het internetgebruik in de regio ligt boven het landelijk gemiddelde

* De Regio Eindhoven is lid van Advanced Networked Cities and Regions Association (ANCARA) en kan vanuit die positie een beroep doen op de ervaring van andere smart cities in de wereld, zoals Singapore, Hong Kong, Helsinki, Barcelona, Kuala Lumpur, Columbus
* In de regio bestaat goede ervaring met publiek-private samenwerking tussen overheid aan de ene kant en bedrijfsleven en instellingen aan de andere. Geslaagde voorbeelden zijn Twinning Center Eindhoven, projecten in het Europees programma Stimulus en met Stichting RED (Regio Eindhoven Digitaal).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie