Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag discussie Panorama 2015 in Baarn

Datum nieuwsfeit: 01-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Baarn

Week 22 - 25 mei t/m 31 mei 2000

PANORAMA 2015


Ruim 50 belangstellenden waren donderdagavond naar het Gemeentehuis te komen om in te spreken op de conceptvisie Panorama 2015. Na een woord van welkom van burgemeester Wolterink, gaf de heer Kessels van het research- en adviesbureau Rigo een korte toelichting op het rapport. De conceptvisie Panorama 2015 is 'het probleem concreet te maken' aldus de heer Kessels, 'hoe zo'n visie te realiseren' is een ander punt. Als we vooruitkijken verwachten we dat de bevolking van Baarn steeds ouder wordt, ook de jongeren zullen afnemen. Verwacht wordt ook dat de woningmarkt gespannen zal blijven en dat de prijzen van de huizen nog zullen stijgen. Een bepaald type woningen zal niet meer gewenst zijn, we moeten eens kijken naar de Vinex-bouw in Amersfoort. Een redelijke kwaliteit en een aantrekkelijk alternatief voor Baarn, aldus de heer Kessels. Hij denkt ook dat we anders met onze tijd om zullen gaan. Veel zal veranderen. Je moet daarbij ook denken aan de nieuwe media, aan internet (A-Net Internet Services met de site www.baarn.net), zoiets kun je ook openstellen voor het geven van je visie. Een zwak punt bleek de bestuurscultuur in Baarn 'maar we gaan kijken of we dat sterker kunnen maken'. Doel is nu een programma te maken voor 5 jaar en vooruit te kijken naar de 10 jaar die daarop volgen.
De avond begon in de hal van het Gemeentehuis aan de Stationsweg, na de uitleg van de heer Kessels werd de groep opgesplitst in twee discussiegroepen. Eén groep kwam in de Raadszaal de andere nam in de kantine plaats. Na de koffie werd een voorstellingsronde gehouden, daarna werd gevraagd wie wat in de nota gemist had. Daar werd over gediscussieerd. Het bleek dat dat toch wel moeilijk was. Veel dingen werden op de huidige situatie betrokken.
Een paar punten die aan de orde kwamen: De voorzitter van de Centrumwinkeliersvereniging miste vooral de toekomstvisie voor de winkels in Baarn 'vooral de horeca, het is belangrijk dat je mensen in je centrum kunt houden. Het winkelen is anders geworden. Winkelen is nu recreatie', aldus mevrouw Platenburg. Mevrouw Metzger was bang dat er teveel dingen geregionaliseerd zullen worden ('Kijk maar naar de keuringsartsen en de WVG') en de heer Velthuizen vond dat we ook eens na moesten denken over een bredere opzet ('Zoals de Champs Elysee en we moeten er ook eens aan denken of we de treinen niet ondergronds kunnen maken zoals in het buitenland'). De heer Collot d' Escury (van de Stichting Mooi Baarn) vond de visie veel te vaag en vond vooral dat Baarn moest zorgen een mooie woongemeente te blijven. De heer Koolmees wilde een parkeerplaats onder de Brink en vond dat we moesten kijken naar de visie van de omliggende gemeenten.
De heer Postma had zijn eigen visie 'Ik vind het een keurige nota hoor, maar mijn hart gaat er niet van open. Je hoort alleen maar wat er behouden moet worden. Daar is met het opstellen van deze conceptvisie gewoon vanuit gegaan.' Wat hem betreft had er best wat meer muziek in mogen zitten. Al bleek het, tijdens deze discussie, dat er punten op tafel komen waar je over na kunt denken, want 'waarom gooien we de bejaarden huizen aan de Jan Steenlaan niet plat en maken daar geen woningen met twee of drie woonlagen. Deze huizen zijn uit de tijd, ook die aan de Lepelaarstraat'.
De voorzitter van de discussiegroep beloofde een verslag te maken en de uitkomst door te sturen naar het College. Dit kan dan meegenomen worden in de visie Panorama 2015.
Om tien uur werd gestopt. De meeste deelnemers gingen naar de kantine waar alles, met een drankje, nog even informeel kon worden doorgepraat.

Ans van Egdom ans@a-net.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie