Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Neuro Fuzzy World' in doe-centrum Da Vinci te Enschede

Datum nieuwsfeit: 01-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente


00/32 4 april 2000

Parallel aan presentatie op Wereldtentoonstelling Hannover

'Neuro Fuzzy World' in doe-centrum Da Vinci

Het Da Vinci Techno Activity Center in Enschede zal van 1 juni tot en met 31 oktober 2000 in het teken staan van 'Neuro Fuzzy' technologie. De mogelijkheden van deze intelligente systemen zullen duidelijk worden in een speciaal ingericht paviljoen 'Neuro Fuzzy World', waaraan 20 bedrijven uit de Euregio meewerken. Deze doe-expositie laat een breed publiek, van scholieren tot geïnteresseerde ondernemers, op een laagdrempelige manier kennismaken met de technologie en uiteenlopende toepassingen. De 'euregionale' samenwerking waarin de Universiteit Twente en de Fachhochschule Münster deelnemen, presenteert zich in dezelfde periode ook op de Wereldtentoonstelling in Hannover.

'Neuro Fuzzy', eigenlijk een samentrekking van neurale netwerken en fuzzy logic, is een verzamelnaam voor intelligente technologie. Daarbij kan het gaan om lerende systemen die patronen herkennen en hun gedrag erop aanpassen, voor bijvoorbeeld besturing van machines en robots. Of om regelaars die niet uitgaan van 'starre enen en nullen' maar ook met vagere, fuzzy, omschrijvingen ('warm', 'snel') uit de voeten kunnen en op die manier efficiënter werken. Omdat het denken van de mens door de technologie enigszins wordt benaderd, is de technologie inzichtelijk en lenen de systemen zich voor boeiende experimenten en voor toepassingen in allerlei regelsystemen.

In de Duits-Nederlandse Euregio is er al enige jaren een samenwerking tussen de Universiteit Twente en de Fachhochschule Münster op het gebied van deze systemen, gericht op kennisoverdracht aan het midden- en kleinbedrijf. Deze samenwerking 'NeuroFuzzyRoute' wordt van juni tot en met oktober gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling in Hannover. Het Da Vinci Techno Activity Center in Enschede, in directe nabijheid van de UT, kreeg daarnaast het verzoek aan het thema invulling te geven in de euregio zèlf. 'Neuro Fuzzy World' gaat daarvan het resultaat worden. Ook is er op 26 september een symposium over het onderwerp.

Da Vinci wordt voor Neuro Fuzzy World helemaal omgebouwd en krijgt een zeer bijzonder paviljoen, van de ontwerpers Verkerk en Guldenmond. Twintig bedrijven uit Nederland en Duitsland laten daar zien hoe zij profiteren van NeuroFuzzy technologie. Ook zal er een algemeen informatiegedeelte zijn. Een multimediapresentatie en verschillende 'hands-on' demo's maken de bezoeker tot een actieve deelnemer.

Da Vinci Techno Activity Center is een echt doe-centrum waar wetenschap en technologie leerrijk, prettig, interactief en soms zelfs spectaculair voor het voetlicht worden gebracht. Da Vinci is een moderne 'speeltuin voor de geest' waar de bezoeker vaak heel gewone dingen bekijkt vanuit een onverwachte invalshoek. Dit stimuleert de nieuwsgierigheid: alle wetenschap begint immers met verwondering.

Actuele informatie over de voortgang van NeuroFuzzy World staat vanaf 15 april ook op internet: www.davinci.utwente.nl. Deze site is voorzien van 'links' met de site van het totale project en met de site van de wereldtentoonstelling.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met: Mariëlle Kuijper, projectcoördinator; tel: 053-4894472; e-mail: (m.n.kuijper@davinci.nl) of met Martin Evertzen; tel: 053-4894414; e-mail: (m.a.m.evertzen@davinci.nl)

Contactpersoon Communicatie en Transfer: ir. W.R. van der Veen, tel (053) 4894244, e-mail (w.r.vanderveen@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie