Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Correspondent BBC World belicht euthanasie in Nederland

Datum nieuwsfeit: 02-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
mei 2000

Persbericht

Correspondent Europe belicht euthanasie in Nederland

In Our Rights (vrijdag 2 juni om 23.30 uur op BBC World) doet Correspondent Europe verslag van gevoelige moralistische, ethische en juridische kwesties met drie waargebeurde verhalen uit Nederland, Letland en Marokko.

Heeft een kind het recht om te sterven zonder ouderlijke toestemming? Deze vraag tast de grenzen af van de Nederlandse reputatie als 's werelds meest tolerant en liberaal land. Euthanasie wordt in Nederland al jaren openlijk gepleegd en zou officieel toegestaan worden in de lente van dit jaar. Maar een publiek protest is losgebarsten over een clausule in de wet die toestaat dat kinderen vanaf twaalf jaar zelf mogen beslissen om hun leven te beëindigen, zelfs als hun ouders er niet mee eens zijn. Edward Stourton ontdekt echter dat sommige Nederlandse artsen nu al aan ongeneeslijk zieke kinderen medicijnen verschaffen om hun eigen leven te beëindigen.

Professor Tom Voute is een vooraanstaand specialist op het gebied van kanker bij kinderen in Amsterdam. Hij legt uit hoe hij zevenjarigen betrekt bij cruciale beslissingen tijdens hun behandeling. Hij gelooft dat het tijd is om twaalfjarigen het wettelijk recht te verlenen om te sterven, zelfs als hun ouders geen toestemming geven. Presentator en verslaggever van Correspondent Europe Edward Stourton ontmoet Petra Demers, wier dochter Suzanne patiënt van Professor Voute was. Petra beschrijft hoe het haar en haar man enorme gemoedsrust gaf te weten dat ze hun dochter een medicijn konden geven dat haar pijn zou verzachten en dat haar de kans gaf zelf haar leven te beëindigen wanneer zij dacht dat het nodig was.

In de tussentijd is Letland in de greep van een pedofilieschandaal. Verschillende politici, onder wie de voormalige premier Andris Skele, zijn beschuldigd van het hebben van seksueel contact met minderjarigen. De weeskinderen in het land zijn het doelwit van lokale en internationale seksmisdadigers.
Verslaggeefster Sue Lloyd Roberts onderzoekt hoe sommige rechten van kinderen worden genegeerd, waardoor pedofielen en producenten van pornofilms vrij spel krijgen om zich te storten op de kwetsbare kinderen. Lloyd Roberts laat de omvang van het probleem zien als ze drie tieners voor een middag uit een weeshuis haalt, in ruil voor een donatie van vijfhonderd dollar aan de weeshuisdirecteur.

Verslaggeefster Olenka Frenkiel doet verslag van de hopeloze toestand van Marokkaanse vrouwen in Frankrijk wier rechten niet door de Franse wetgeving bepaald zijn, maar door de Marokkaanse familiewet. Er is een verdrag getekend door de twee landen, waarop afkeurend wordt gereageerd door het Europese Hof van de Rechten van de Mens, dat toestaat dat de Islamitische familiewet wordt toegepast op Marokkaanse vrouwen in Frankrijk. Correspondent Europe ontdekt de gevolgen van deze afwijking van de wet en ontmoet Malika. Haar mishandelende man verliet en verstootte haar en hertrouwde, terwijl hij haar zonder geld achterliet met negen kinderen. Groeperingen voor vrouwenrechten zijn nu een campagne begonnen om veilig te stellen dat de Franse wetgeving wordt toegepast op alle vrouwelijke inwoners van Frankrijk.

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviews met een van de verslaggevers kunt contact opnemen met (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie