Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Judo controversieel op Special Olympics

Datum nieuwsfeit: 02-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NED. BOND VOOR AANGEPAST SPORTEN


Judo controversieel op Special Olympics:
Nederland zet wereldwijde trend.

Groningen 2 juni 2000 - Voor het eerst in de geschiedenis van de wereldwijde Special Olympics beweging zal judo vandaag voor eerst deel uitmaken van het sportprogramma. De Amerikaanse moederorganisatie was tegen deelname van mensen met een verstandelijke handicap aan de sport judo. Dit terwijl in Nederland judo één van de populaire sporten onder mensen met een verstandelijke handicap is. Reden voor de NSG, de Nederlandse sportbond voor mensen met een verstandelijke handicap, om dringend aan Special Olympics International te verzoeken judo onderdeel uit te laten maken van de Special Olympics European Games in Groningen. Vandaag gaan voor het eerst, onder toeschouwend oog van IOC-lid Anton Geesink, de Nederlandse judoka's van start.

Amerika was tegen
Dat opname van judo niet zonder slag of stoot is gegaan meldt Joris Meegdes, bestuurslid van de NSG: 'Wij hebben aan Sargent Shriver meerdere malen verzocht Judo een onderdeel uit te laten maken van de European Games in Nederland'. Sargent Shriver is voormalig president van Special Olympics en echtgenoot van oprichtster Eunice Kennedy, zus van John F. Kennedy. Argumenten om verstandelijk gehandicapten niet deel te laten nemen aan Judo waren volgens de Amerikaanse zusterorganisatie gestoeld op medische gronden. Onzin volgens Meegdes. In Nederland wordt er al zo veel gejudood door mensen met een verstandelijk handicap dat wij inmiddels over voldoende wetenschappelijk onderzoek beschikken dat judo voor verstandelijk gehandicapte mensen geen andere medische risico's met zich meebrengt dan voor mensen zonder verstandelijke handicap. Echt boos werd Joris Meegdes toen de Amerikaanse moederorganisatie vervolgens besloot om Judo niet op te nemen omdat het een vechtsport is en daarom niet geschikt is voor mensen met een verstandelijke handicap. Meegdes: 'Wij kunnen onze vele judoka's toch niet buiten laten staan? Daarnaast is judo een verdedigingsport, waar je nog veel van kan leren ook.' Een mening die gedeeld wordt door Henny Jacobse, voorzitter van de NSG: 'Judo is een prima sport voor mensen met een verstandelijke handicap en zeker geen vechtsport. Het is een sport waar je rekening moet houden met je tegenstander. Een sport waar je respect moet hebben voor je opponent, maar ook een sport waar je respect zal moeten afdwingen.'

Volwaardig meedoen
De NSG is ervan overtuigt dat de 'leerervaring' die wordt opgedaan bij het bedrijven van judo een positieve bijdrage levert aan gelijksoortige processen in het maatschappelijk leven van de sporter. Jezelf ontwikkelen via sport, één van de belangrijke filosofieën van het Special Olympics programma. Ook vlamdrager en voor Nederland uitkomende judoka Michael Belga maakte op de persconferentie tijdens de opening van de Spelen in aanwezigheid van de president van Special Olympics International onomwonden zijn mening duidelijk: 'I play judo. A sport for strong men. In America it is not allowed. It's forbidden in America. I can handle it. I'm not from sugar.' De NSG hoopt dat met het toelaten van Judo als demonstratiesport tijdens deze European Games een nieuwe trend is gezet tot het wereldwijd volwaardig meedoen van mensen met een verstandelijk handicap aan de sport judo. Het judoprogramma begint vandaag om 10.30 uur en zal de hele dag duren.

---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie