Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie kritiseert gerechtelijke achterstand

Datum nieuwsfeit: 02-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Gerechtelijke achterstand: CVP-erfenis desastreus. Verhofstadt I: te laat, te weinig en niet durvend en concreet genoeg

(02/06/00)

Vandaag ontvingen de leden van de Commissie Justitie de voorlopig definitieve versie van het federale veiligheids- en detentieplan. Het plan moet nog besproken en goedgekeurd worden, ook en niet in het minst door de gemeenschappen. De Regering die van veiligheid een prioriteit wou maken, heeft door intern geruzie één jaar verloren.

De VU zal het plan grondig bestuderen. Nu reeds gaat onze aandacht naar de strijd tegen de gerechtelijke achterstand. Deze vormt terecht een onderdeel van het veiligheidsplan. De kwaal van de aanslepende procedures is één van de oorzaken van het gebrek aan vertrouwen in justitie.

De zopas gepubliceerde studie van het Centrum voor Rechtssociologie van de UFSIA bewijst dat de gerechtelijke achterstand onder de vorige regering tot een dramatisch hoogtepunt uitgroeide. Eind 1997 hadden de Hoven van Beroep 5 jaar nodig om alle achterstallige zaken weg te werken. De Rechtbanken van Koophandel 4,5 jaar. De Rechtbanken van Eerste Aanleg 3,5 jaar. Herinneren we er aan dat minister De Clerck bij zijn aantreden verklaarde de gerechtelijke achterstand in 3 jaar te zullen wegwerken. De VU heeft steeds voorgehouden dat de aanpak van de CVP niet tot structurele oplossingen zou leiden.

Het veiligheidsplan van Verhofstadt I bevat een aantal goede opties en vertrekt van een doelstelling die de VU als eerste formuleerde : een snelle én humane rechtsbedeling.

Een eerste analyse leert echter dat het veiligheidsplan ook weer blijft steken in studies, werkgroepen, vrome wensen en vragen. Gedurfde structurele hervormingen komen er niet of te weinig.

Inzake de toegankelijkheid van het gerecht zijn de plannen voor de ene arrondissmentsrechtbank blijkbaar definitief opgeborgen. Deze hervorming is nochtans een onderdeel van het VLD-programma. De VU blijft er voorstander van : ze is klantvriendelijker, voorkomt bevoegdheidsconflicten en laat de voorzitter-manager toe om zijn (goed omringde en bijgestane) rechters flexibel in te zetten waar de achterstand het grootst is of dreigt te worden.

Ook de veralgemeende inleiding op tegensprekelijk verzoekschrift ontbreekt in de voorstellen.

De VU pleit reeds lang voor een charter van dienstverlenende verbintenissen van Hoven en Rechtbanken tegenover de rechtzoekende, naar Brits model. De minister beperkt zich tot het 'aanspreken' van de lokale bezettende diensten van de belangrijkse gerechtsgebouwen om een onthaaldienst te organiseren. In bijkomende orde kunnen initiatieven worden 'overwogen' om de dienstverlening en het aspect van humane overheidsdienst te versterken door een elektronisch loket op te richten.

Positief is de steun voor het invoeren van het gebruik van moderne communicatiemiddelen. Volgende week kan de Commissie Justitie stemmen over ons wetsvoorstel tot introductie van nieuwe telecommunicatiemiddelelen in de gerechtelijke en de buitengerechtelijke procedure (38/1-1999).

De nodige concrete opties voor het versnellen van de rechtsgang ontbreken : deelproject 10.2 is veel te vaag. De VU pleit resoluut voor een inleidingskamer met onmiddellijke bepaling van de conclusietermijnen en de pleitdatum, een actieve rol van de rechter en een verplichte bemiddelende rol van de rechter. De VU waarschuwt voor het al te veel uitbesteden van de overheidstaak om recht te spreken aan bemiddelaars allerhande (10.3). Naar Nederlands voorbeeld moet de rechter zelf een actieve bemiddelende rol spelen.

De minister wil meer waarborgen inzake de kwaliteit van de gerechtsdeskundigen. Dit is een goed voornemen (project 11). De opties zijn echter niet gedurfd genoeg. De VU pleit voor een instituut van gerechtsdeskundigen, met een strikte deontologie, kwaliteits- en prijsbewaking en een verplichte opleiding.

De minister onderschrijft de VU-kritiek op de wet van 17 februari 1997 op de griffiers- en parketsecretarissen. Deze wet is inderdaad een gemiste kans. De VU mist echter opnieuw een durvende visie. De negentiende eeuwse taak en functie van de griffier moet op de drempel van de éénentwintigste eeuw resoluut gemoderniseerd worden. De tijd van de met ganzeveer notulerende griffier is nu toch wel voorbij. De tijd dat de griffier, eerst met de hand, later met de schrijfmachine een project van vonnis overschreef of tikte zou nu evenzeer voltooid verleden tijd moeten zijn. De moderne magistraat bezorgt zijn vonnis op een elektronische drager, zodat de moderne griffier andere taken kan vervullen. De griffier moet een referendaris worden. Hij ondersteunt het rechterlijk beleid, wordt een vonnisvoorbereider en een documentalist.

Zo komen we aan de strafrechtelijke achterstand. De studie van het centrum voor rechtssociologie mag ons niet misleiden. Ook als de relatieve achterstand bij de strafrechtbanken nergens alarmerend is, dan nog blijft het feit dat de onderzoeksprocedure, vooral in grote ingewikkelde zaken van witteboordencriminaliteit, veel te lang aansleept. Eén van de pijnpunten daarbij is het overdreven aanslepen van deskundigenonderzoeken. De minister mag wel eens de vraag stellen waarom een deskundigenonderzoek in burgerlijke zaken veel minder lang duurt dan een deskundigenonderzoek in strafzaken. In de strijd tegen de witteboordencriminaliteit moet het verkorten van de onderzoeksprocedure een absolute prioriteit zijn.

Meer dan 80 % van het werk van de parketmagistraten is administratief. Trek daaruit de conclusies : niet meer, maar minder substituten, die wel met hun eigenlijke taak, opsporing en vervolging bezig zijn. Elke subsituut moet echter door minimaal één secretaris bijgestaan worden.

De informatisering van justitie heeft reeds 3 tot 4 miljard frank gekost, maar : griffiers en rechters hebben niet-compatibele systemen en de substituten staan nog altijd niet on line met elkaar.

In het resort Gent is de toepassing van de APA (Autonome Politionele Afhandeling voor eenvoudige zaken onder controle van het Parket) nu algemeen. Dit experiment zou over het hele land doorgetrokken worden. De procureur-generaarl van Luik is echter tegen zodat de regering Verhofstadt blijkbaar ook deze hervorming begraaft.

Ten slotte mogen de Vlamingen niet vergeten dat zij gemiddeld veel langer moeten procederen dan de Franstaligen. In het Hof van Cassatie is de gemiddelde behandelingsduur van een aantal Nederlandstalige zaken twee tot drie maal langer dan aan Franstalige kant. De werklast in de Nederlandstalige Hoven van Beroep is 30 % hoger. Deze in de Rechtbanken van Koophandel en de Rechtbanken van Eerste Aanleg ongeveer 20 % hoger. De pariteit in het Hof van Cassatie, de pariteit in de Raad van State, en het niet aan het bevolkingscijfer aangepaste aantal magistraten N/F is onaanvaardbaar.

Auteur:
VU-Nationaal
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter VU

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder VU
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...