Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Militaire kapel Mehter komt spelen tijdens EK olieworstelen

Datum nieuwsfeit: 04-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht 12 mei 2000
Mehter komt spelen tijdens EK olieworstelen

AMSTERDAM - De Mehter, ´s werelds eerste militaire kapel, komt voor het eerst naar Amsterdam om op te treden tijdens de Amsterdam Kirkpinar (EK Olieworstelen) op zondag 4 juni 2000. Een dag eerder speelt de ´moeder´ vam alle harmonie- en fanfare-orkesten voor het Koninklijk Paleis op de Dam.

Europa hoorde de Mehter voor het eerst spelen tijdens de Osmaanse belegering van Wenen. Tot die tijd was het gebruik van marsmuziek hier onbekend. Nadat de verenigde Poolse en Oostenrijks-Hongaarse legers bij de Tweede Turkse Belegering van de Oostenrijkse hoofdstad in 1683 beslag wisten te leggen op het complete instrumentarium van de Sultanale Mehter, vonden de instrumenten hun weg naar de Europese hoven, waar nieuw gevormde 'janissaren bands' de grote mode werden en de introductie van mars- en fanfaremuziek een feit was in het westen. Hoewel de praktijk direct van de Turken werd overgenomen, was de muziek van deze deze westerse janissarenbands een zwakke ´at most a clumsy, childish imitation´ van het origineel. Men speelde men ´Turkse Marsen´ die totaal onbekend waren in het Osmaanse Rijk zelf. Als bekendste voorbeeld mag wel de ´Turkse Mars´ van Mozart genoemd worden. De geschiedenis van de Mehter, ´s werelds eerste militaire kapel, staat in de Orkun inscripties uit de 8ste eeuw. Het is de oudst bewaard gebleven geschreven bron van de Turkse geschiedenis.
Het Osmaanse Rijk nam het gebruik van een militaire band met schalmeien, trompetten en percussieinstrumenten over van de middeleeuwse staten in Centraal en West Azië, waar deze eenheden de onafhankelijkheid van de heersers symboliseerde. Osman Ghazi, stichter van het Osmaanse Rijk, kreeg een complete ´tug-band´ inclusief vlag, trompetten, cymbalen en trommels als de symbols van zijn souvereiniteit van Mesud II, de Anatolische Selçukheerser. Deze gebeurtenis geld als het officiele begin van de Osmaanse Mehter.
De Mehter was het elite orkest van het Osmaanse Rijk, gedurende de eerste vijf eeuwen van hun bestaan (1362-1826) verbonden aan de roemruchte janissaren (van het Turkse yeni çeri = nieuw leger). De Mehter werd een staatsorkest, direct verbonden aan de Osmaanse keizer-sultan en geplaats onder verantwoording van een staatssecretaris. De muziek van de Mehter inspireerde het Osmaanse leger en joeg de vijand de stuipen op het lijf met haar opzwepende klanken en energieke melodieën. Op het hoogtepunt van het Osmaanse Rijk telde de staat vele Mehters, in grootte afhankelijk van de positie van de autoriteit waar ze aan toebehoorde. De Janissaren-Mehter van de Sultan was de grootste en bestond uit zo´n 25 tot 30 man. De Mehter van de Grootvizier (eerste minister) was iets kleiner, die van een gouverneur kon uit tien man bestaan. Alle Mehters speelden die typische traditionele Mehter-muziek tijdens expedities en gevechten, maar ook bij plechtige gebeurtenissen en ontvangsten op het paleis.
In 1826 schaftte sultan Mahmut II (1785-1839) zijn Mehter af. In de daarop volgende opstand werden zo´n 15 000 janissaren over de kling gejaagd en zo´n 20 000 overlevenden verbannen. Sultan Mahmut II had weinig op met de traditionele muziek van de Mehter. Hij wilde een militaire fanfare in de stijl die gebruikelijk was aan de Europese hoven. Die deze traditie weer had overgenomen van de Turken...
Met uitzondering van die muziek die inmiddels als was genoteerd. ging met het verdwijnen van de janissaren ook een aanzienlijk deel van de oraal overgeleverde muziek verloren. De re-organisatie van de Sultanale Kapel kwam in handen van buitenlandse componisten als Giuseppe Donizetti, Calli en Guatelli. Nadat Mahmut II aan tuberculose was overleden probeerden Turkse componisten de westerse marsmuziek te combineren met de Oosterse toonsoorten volgens het zogenaamde makam principe.
Het Osmaanse Rijk kreeg de Mehter terug in 1914, toen sultan Mehmet V Resad (1844-1918) besloot dit roemruchte fanfareorkerst nieuw leven in te blazen. Deze Mehter speelde gedurende de Eerste Wereldoorlog en tijdens de Turkse Onafhankelijkheidstrijd van Mustafa Kemal Pasha Atatürk. Nadat de allerlaatste Osmaanse sultan Mehmed VI Vahdeddin (1861-1926) in ballingschap was gegaan, schafte Atatürk de Mehter opnieuw af. Dat was in 1935. In 1952 werd de Mehter opnieuw opgericht door Nuri Yamut.
Naast de bewaard gebleven ceremoniele gebruiken bestaat het repertoire van de Mehter vandaag de dag uit melodieën die de janissaren hoorden en adopteerden gedurende hun campagnes in Arabië, Noord Afrika en de Balkan. Voor het eerst sinds hun oprichting is de Mehter ook in Amsterdam te horen. Op zaterdag 3 juni spelen ze tussen 14.00 en 16.00 uur voor het Koninklijk Paleis op de Dam en op zondag 4 juni zjn ze te gast tijdens de Amsterdam Kirkpinar 2000, het succesvolste allochtoonse sportevenement in Europa.
Tijdens dit Europees Kampioenschap Olieworstelen zal de originele Mehter in hun kleurige traditionele kostuums optreden. We hopen dat u aandacht aan zult besteden en u bent van harte welkom.
Het evenement vindt zondag 4 juni 2000 plaats op het terrein van voetbalclub Türkiyemspor op sportpark Spieringhorn, Seineweg 7, 1043 AA Amsterdam. Aanvang 13.00 uur. Meer info op de Mehter-site van de Amsterdam Kirkpinar surf.to/mokum

Amsterdam Kirkpinar of Oiled Wrestling
(Türkevi/MokumTV/Türkiyemspor
www.oilwrestling.org
E-mail (kirkpinar@hotmail.com)
WAP-mobile surf.to/mokum
Postbus 59070 - 1040 HB Amsterdam
Tel. (+31 (0)20 684 57 12

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie