Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aardbeving bij Sumatra

Datum nieuwsfeit: 04-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Aardbeving bij Sumatra

Datum 4 juni 2000
Haardtijd 16:28 (UT).
Magnitude 7,9 Ms (NEIC); 7,7 Mw (NEIC)
Diepte 33 km

De aardbeving, ten zuidwesten van Sumatra, is het gevolg van de botsing tussen 2 platen: de plaat waar Australië op ligt en de plaat waar Indonesië op ligt. Hierbij duikt de Australische onder de Indonesische plaat. Dit verschijnsel heet subductie. De snelheid waarmee dit gebeurt bedraagt, in dit gebied, gemiddeld 7 cm per jaar. Dit gaat echter niet vloeiend. Door wrijving tussen de 2 platen wordt een gigantische spanning opgebouwd. Deze spanning kan zich lokaal ontladen in de vorm van een plotselinge verschuiving: de aardbeving.

De oceanische korst, aan de bovenkant van de Australische plaat, wordt naar grote diepte gestuwd. Door de hitte aldaar smelt deze korst en stijgt op in de vorm van magma. Dit magma veroorzaakt vulkanisme aan het aardoppervlak.

Zware, ondiepe aardbevingen kunnen seismische energiegolven opwekken die langs het aardoppervlak van de aarde reizen. Laagfrequente oppervlaktegolven kunnen tot 1000 km diepte doordringen in de aarde en worden daarom ook mantelgolven genoemd. Deze mantelgolven kunnen meerdere malen rond de aarde reizen voordat ze uitdempen.

Bovenstaande registratie door het seismisch station HeimansGroeve (HGN) laat de mantelgolven zien met frequenties lager dan 0.01 Hz. R1 is de directe mantelgolf van de aardbeving naar het seismisch station toe. R2 is de mantelgolf die in tegengestelde richting langs het aardoppervlak reist. Deze golven blijven waarneembaar nadat ze eenmaal (R3, R4) of tweemaal (R5, R6) extra rond de aarde zijn gereisd.


Voor informatie kunt u contact opnemen via Reactie

Bron: KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie