Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cultuur op de Campus en Diogenes organiseren Het Kriebelt

Datum nieuwsfeit: 05-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Het Kriebelt 2000

5 t/m 9 juni

Cultuur op de Campus en Diogenes organiseren dit jaar voor de vierde keer Het Kriebelt: een festival dat beoogt op informele wijze een beeld te geven van bijzondere en eigentijdse kunst en cultuur. Het Kriebelt 2000 vindt plaats in Nijmegen van maandag 5 tot en met vrijdag 9 juni. Wederom wordt samengewerkt met andere podia in Nijmegen, zoals Doornroosje en Cinemariënburg.

De rode draad wordt hierbij vanaf de eerste aflevering in mei '97 gevormd door kruisbestuivingen tussen diverse disciplines, vermenging van 'hoge' en 'lage' cultuur. Ook metaforen als 'zappen', 'samplen' en 'surfen' komen steeds weer terug in vorm en inhoud van het festival. Het Kriebelt wil kunst en cultuur vanuit de ivoren toren omlaag 'naar de straat' brengen. Bij dit alles past een bijzonder breed en gevariëerd programma, met muziek, literatuur, theater, cabaret, design en audiovisuele en digitale kunsten. Met deze opzet vindt Het Kriebelt op regionaal niveau aansluiting bij succesvolle multidisciplinaire festivals als Lowlands en Crossing Border die landelijk de trend zetten. Het spreekt met dit alles voor zich dat jonge en talentvolle kunstenaars en artiesten een belangrijke rol in het programma vervullen.

Inhoudelijk vormt het uitgangspunt van Het Kriebelt dit keer de identiteitsvorming van de moderne jongere en de vele keuzes die daarbij gemaakt moeten worden. Achtergrond hiervan is het gegeven dat de tijd van duidelijke afgebakende subculturen voorbij is. Jongeren 'shoppen' daarentegen bij allerhande mogelijke stijlen, om zich zo een eigen unieke identiteit te vormen. Actueler dan ooit is derhalve voor elk individu de vraag met welke groepen, overtuigingen, smaken en visuele uitingen men zich engageert, al is het maatschappelijk engagement onder jongeren dan misschien afgenomen.
Het 'zich associëren met', het 'mooi/lelijk vinden' en het 'zich lekker voelen bij' worden steeds belangrijker, iets dat op zijn beurt dan weer van doen heeft met de steeds meer alomtegenwoordige beeldcultuur (TV, internet, design, merkbeelden), die zich van nature meer leent voor associatie dan voor een beargumenteerde keuze.

Het Kriebelt 2000 viert aan het begin van de nieuwe eeuw de centrale positie van de individuele identiteit en de veelzijdigheid die daaruit resulteert. Vandaar dat Het Kriebelt 2000 met vertrouwen in de toekomst blikt.

Voor meer informatie:
Informatie, perskaarten, interview-afspraken en foto-materiaal: coördinator publiciteit: Maaike Smit T (024) 361 28 23/ 361 28 55 F (024) 361 28 23
E (spc@student.kun.nl)

Programma

Maandag 5 t/m vrijdag 9 juni
Expositie in Uitvoering: Het Kriebelt 2000

Paul Hensels is sinds begin jaren negentig werkzaam als professioneel fotograaf, gespecialiseerd in muziek- en theaterfotografie. Zijn doel is om zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen, om de essentie vast te leggen. Zo zal hij deze week op zoek gaan naar de Kern van Het Kriebelt
2000. En die kern is volgens Paul Hensels niet alleen het programma, maar juist ook het publiek als exponent van de hedendaagse cultuur. Het fotomateriaal wordt tijdens het festival vertoond door middel van dia-projecties en op de Kriebelt-site. Tijdens de introductie zal hij werken aan een foto-expositie. Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door Combi Verweij.

Kelder van het Collegezalencomplex
Entree: gratis

Maandag 5 juni
Muziek: Zuco 103

Funk, latinlounge, jazz, breakbeats, bossanova: de critici zijn het er niet over eens. Feit is dat Zuco 103 veel indruk maakte tijdens de Technoparade in Parijs (september 1999). Bovendien waren de eerste reacties op hun debuut-cd outro lado in het buitenland, met name de UK, Frankrijk, Zwitserland en de USA, ronduit lyrisch. En hun speellijst voor de komende maanden mag er wezen met in Nederland optredens op onder andere het Drum Rhythm Festival, North Sea Jazz Festival en Oerol en daarnaast nog talloze optredens door heel Europa. De aanstekelijke zomerse ritmes worden onder andere verzorgd door drummer Stefan Kruger (Sfeq, New Cool Collective) en toetsenist Stefan Schmid (New Cool Collective). De fraaie, wat zweverige vocalen zijn afkomstig van Lilian Vieira. Uitgangspunt zijn eeuwenoude Braziliaanse, Cubaanse en Afrikaanse ritmes, die worden ontrafeld en gemixt met jazz, funk, soul, son, salsa, bossanova en break-beats. Tradities worden gebruikt, maar tegelijkertijd juist vermeden.

Cultuur Café
Aanvang 16.30 uur
Entree: gratis

Maandag 5 juni
ImproComedy: Op Sterk Water

In ImproComedy komen stand-up, cabaret, toneel en muziek samen. Uit publiekssuggesties wordt een opera of musical geïmproviseerd, een Shakespeare drama of een Titanic fragment. De grappige eenmalige scènes zijn snel en er is ruimte voor zelfspot en actualiteit. Klinkt het als theatersport? Misschien, maar dan wel met aanstormend cabaret-talent. Op Sterk Water bestaat vanavond uit Ed Boekee, Dave Luza, Gijs Nollen en Jeroen Woe.

Diogenes
Zaal open: 20.30 uur
Aanvang: 21.00 uur
Entree: fl 12,50

Maandag 5 juni
Film: Voorpremière Oi! Warning + Q&A

Janosch loopt weg van huis en van zijn verleden. Bij zijn pogingen om een nieuwe bestaan op te bouwen ontmoet hij Koma, een kickboxende skinhead. Janosch bewondert Koma om zijn kracht en doorzettingsvermogen en gaat zich net zo kleden en gedragen. Als hij de vijand van Koma - de punker Zottel - ontmoet en verliefd op hem wordt moet hij kiezen... Dit debuut van de Duitse tweelingbroeders Reding beleeft een Nederlandse voorpremière tijdens Het Kriebelt 2000. De film was te zien op het Max Ophüls Filmfestival, het Sundance festival in Los Angeles en het Internationale Filmfestival Rotterdam. De gebroeders Reding over Oi! Warning: '...it's a movie where skinheads, squatters, modern-primitives and tribes are shown, who do all just what they like, what is important for THEM'. Na afloop is er een 'Question and Answer' met de broeders. Deze filmvertoning kwam tot stand in samenwerking met Cinemariënburg.

Cinemariënburg, Zaal 1
Aanvang: 22.00 uur
Entree: fl 11,-
Studenten/CJP/12-/65+: fl 9,-

Dinsdag 6 juni & Woensdag 7 juni
Dans: Blender! met Whole

Wat krijg je als je een DJ, jazzmuzikanten, funkbroeders en danseressen bij elkaar gooit en met de staafmixer bewerkt? Blender! Blender! is een speciaal voor Het Kriebelt 2000 opgezet project dat verschillende stijlen en disciplines mixt. Onder leiding van saxofonist Miguel Boelens zorgen DJ Tyson, saxofonist Mete Erker en superbassist Dodge voor de grooves. De dans komt voor rekening van studenten van de dansopleiding SPH Nijmegen en de dansacademie Arnhem. De voorstelling Whole is een tweeluik en bestaat uit de delen First part Water en Second part Concrete.

First part Water is vloeibaar, stromend en flexibel. Een muziek- en dansimprovisatie op het ritme van spuitend water uit de Erasmusfontein. Een modern zwanenmeer? Wie weet, maar een uniek waterballet is het zeker...

Dinsdag 6 juni:
Fontein KUN
Aanvang: 13.00 uur
Entree: gratis

Second part Concrete is fundamenteel, kolossaal en onbuigzaam. Een muziek- en dansimprovisatie tussen het gewapend beton van de Erasmustoren. Gewichtige voorstelling? Wie weet, maar het zwaarste gebouw van de universiteit zal op zijn grondvesten beven…

Woensdag 7 juni
Erasmushal KUN
Aanvang 13.00 uur
Entree: gratis

Dinsdag 6 juni
Cabaret try-out: Linke Kinderen met Honger met Open Ogen
In jong cabaret-land is een bijzonder duo in de maak. Leon van der Zanden & Sara Kroos vallen afzonderlijk van elkaar al danig op in de grote vijver met nieuw cabaret-talent. Los van elkaar wonnen ze reeds prijzen en festivals met fris, recht-voor-zijn-raap en persoonlijk cabaret. Nu gaan ze het samen doen! Met een nieuwe voorstelling 'Linke Kinderen', met gedeeltelijk solo-werk van beiden en gedeeltelijk duo-sketches, gaan ze na de zomer de theaters in. Kenners verwachten er veel van. Tijdens Het Kriebelt 2000 de allereerste try-out!

Cultuur Café
Aanvang: 20.00 uur
Entree: gratis

Dinsdag 6 juni
Literatuur i.s.m. Calliope: Tekst in Uitvoering

Negen uur. Een viertal schrijvers verzamelt zich in Diogenes. Het thema: identiteit en keuzes. De sfeer: warm. Vier schrijvers brengen een stuk ten gehore over het thema. Hoe? Is nog niet bekend. Het wordt in ieder geval multimediaal, er is poëzie, proza en een open podium (hiervoor kun je je inschrijven bij Diogenes). Bloedend hart in het donker verzorgt het luchtige tussendoortje op literair verantwoorde wijze.

Jack Nouws, Gert den Toom, Titi Zaadnoorddijk en Ruben van Gogh zijn jonge schrijvers met de nodige podiumervaring die er altijd voor in zijn om te experimenteren met literaire conventies. Een must!

Na de voorstelling zijn alle bijdragen virtueel nog eens rustig te bewonderen op www.hetkriebelt.nl.
Tekst in Uitvoering wordt gerealiseerd i.s.m. Calliope, het literaire programma van Diogenes.

Diogenes
Zaal open: 20.30 uur
Aanvang: 21.00 uur
Entree: fl 10,-

Dinsdag 6 juni
Film: SPECIALE VOORPREMIÈRE: Le vent nous emportera
In 1997 kaapte de getalenteerde regisseur Abbas Kiarostami met A Taste of Cherry de Gouden Palm weg in Cannes. Eerder dit jaar in Venetië werd zijn jongste film Le vent nous emportera, waarvan vandaag een voorpremière te zien is in Cinemariënburg, bekroond met de Grote Prijs van de Jury én de Prijs van de Internationale Filmkritiek. Kiarostami prijkt met deze onderscheidingen eenzaam aan de top van de Iraanse cinema. Kiarostami: 'Wanneer wij aan een kijker een film tonen, maakt elke kijker, beinvloed door zijn eigen ervaringen, daar zijn eigen universum van. (…) Een verhaal moet gaten hebben, lege vakjes zoals bij een kruiswoordraadsel, die de kijker moet invullen.' Het door versregels gedragen Le vent nous emportera is een eresaluut aan de grote Iraanse dichter Omar Khayyam en aan de dichteres Forough Farrokhzad, aan wie Kiarostami de poëtische titel - de slotzin van een van haar gedichten - te danken heeft. De film vertelt over een groepje mensen dat voor een kort verblijf aankomt in Stah Dareh, een dorpje in Iraans Koerdistan. De inwoners kennen de reden van hun komst niet. De vreemdelingen hangen vooral rond op het oude kerkhof en laten de bewoners geloven dat ze op zoek zijn naar een schat. Uiteindelijk verlaten ze het dorp zonder gevonden te hebben wat ze zochten. Of wel?

Deze filmvertoning kwam tot stand in samenwerking met Cinemariënburg.

Cinemariënburg, Zaal 1
Aanvang: 22.00 uur
Entree: fl 11,-
Studenten/CJP/12-/65+: fl 9,-

Dinsdag 6 juni
Film: Amfibia + Q&A

Is het mogelijk in het heden te leven en je verleden volledig achter je te laten? Hoe goed ken je je vrienden en huisgenoten en in hoeverre hebben de keuzes die zij maken invloed op jouw leven? In Amfibia wordt een beeld geschetst van de (dubbel)levens van een aantal studenten. Door het lot of door weloverwogen keuzes komen zij met elkaar in contact. Zoals Ellen en Tim. Wanneer de keuzes van hun geliefden de toekomst en zelfs het verleden op het spel zetten, worden zij gedwongen ieder hun eigen weg te gaan... Amfibia is een non-lineaire film waarin herkenning en bevreemding elkaar bevechten. Verhaal, beeld en muziek bewegen schijnbaar los van elkaar; ze schuren nu en dan langs elkaar, om af te stoten en uiteindelijk onverwacht weer in elkaar te grijpen. Een première van de debuutfilm van regiseurs Thibaud Delpeut en Jenneke Boeijink, uitgebracht door Goudvis Produkties: een jong en vernieuwend productieteam. Na afloop is er een Question en Answer met de regisseurs en acteurs.

Deze filmvertoning kwam tot stand in samenwerking met Cinemariënburg.

Cinemariënburg, Zaal 1
Aanvang: 00.00 uur
Entree: fl 5,-

Woensdag 7 juni
Het Groote Pleinfestijn: Freestylen!

Freestylen op je skates, op je bmx, op je draaitafel, achter de mic... Op het Geert Grooteplein staat vandaag een speciale Kriebelt-editie van het Groote Pleinfestijn. Met een Skate & Stunt park waar doorgewinterde streetstunters op een speciaal uitgezet parcours Skate-, Skateboard- en BMX-stunts uitvoeren. Mensen met genoeg lef, conditie en skills kunnen hun eigen gear meenemen of skeelers lenen van de Nijmeegse schaats- en skeelervereniging Lacustris. Dat alles onder begeleiding van The Ultimate White & Funk Afro Soulband - The Centimeters!

Geert Grooteplein
Aanvang: 12.00 uur
Entree: gratis

Woensdag 7 juni
Theater: Ruis + Een Sneeuwwitje

Vandaag maar liefst twee voorstellingen voor de prijs van één! Twee van de beste afstudeerprojecten van mensen van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem staan vanavond op de planken. O42 vlamt nog één keer... Bij de productie van Ruis werd begonnen vanuit het thema 'het gras is altijd groener aan de overkant'. Regisseuse Christina Lammers, spelers en geluidstechnoloog verzamelden materiaal dat resulteerde in een voorstelling waarin dans, muziek, dialogen en monologen gecombineerd worden. In het stuk ontspint zich hoe mensen elkaar tegenkomen, aftasten en leren kennen, hun twijfels hebben, toch voor elkaar gaan, maar daar jammerlijk in mislukken. Hoe moet het volgens de buitenwereld en hoe vullen mensen het zélf uiteindelijk in?
Een Sneeuwwitje is een bewerking van het bekende sprookje en draait om De Man en De Vrouw en Hun Eeuwige Strijd. Over verschillende idealen en behoeften, aantrekking en afstoting en de eeuwige strijd om samen te zijn. Geregisseerd door Meike van den Akker.

Blauwe Zaal, Voorheen O42
Zaal open: 20.30 uur
Aanvang: 21.00 uur
Entree: fl 10,-

Woensdag 7 juni
Cabaret: Droog Brood en Klaas van der Eerden

In het rijtje van Job Schuring, Thomas Acda en de Vliegende Panters won Klaas van der Eerden vorig jaar zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) - hét toonaangevende cabaretfestival in Nederland. Dit jaar viel dezelfde eer ten deel aan Droog Brood. Kortom: een avond top-talenten in Diogenes!

Klaas hipt en hopt, beat en boxed, R&B't, stand en uped, is dwars en fluit, coked en bloot, hakt en zaagt... En volgens de Volkskrant heeft hij het straatgevoel van Youp, de intellectuele invalshoeken van Freek en de virtuositeit op de dwarsfluit van Berdien!
Het commentaar van de jury van het AKF op Droog Brood: 'een cartoonesk half uur amusement op topniveau door bijna briljante clowns'. En: 'afwisseling, originele vondsten, goede timing en uitstekende techniek'. In een moordtempo laat Droog Brood hilarische gedachtenkronkels, vertaald in absurde scènes en melige liedjes de zaal in rollen. Droog Brood was nog nooit zo lekker!

Diogenes
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Entree: fl 12,50

Donderdag 8 juni
Theater: De Grens met 'Ik bemin u boven alles' of 'Verliefdheid is een Hel.'
Ik bemin u boven alles is een voorstelling over het verlangen bemind te worden en alles wat er mis gaat in de liefde. Vier jongeren op het strand, in de disco, de bios of alleen op hun kamer. Een voorstelling met veel muziek en dans. Om verliefd bij te worden of te blijven. De Grens startte met het interviewen van jongeren over hun bloopers en successen in het versieren en ging van daaruit improviseren. Het resultaat is een dynamische, ontroerende reportage met muziek en diabeelden, live gemixt door een deejee en een peejee.

Blauwe Zaal, Voorheen O42
Zaal open: 20.30 uur
Aanvang: 21.00 uur
Entree: fl 12,50

Donderdag 8 juni
Muziek: DVJ Eboman supported by DJ's Phonky + FFF
Kleine Zaal: The Texas Chainsaw Massacre & DJ Frankie D
Vanavond in Roosje twee bijzondere versmeltingen tussen dance en beeldcultuur. Allereerst het huwelijk tussen horror-cult-classic The Texas Chainsaw Massacre en DJ Frankie D, de James Dean van de Nederlandse Dance. DJ Frankie D zorgt live voor een nieuwe soundtrack, met evenveel scherpe randen als de kettingzagen in de film.
Let op: dit deel van het programma begint stipt om 21.00u in de kleine zaal van Doornroosje; de ruimte is daar beperkt en vol=vol.
In de grote zaal presenteert Eboman zijn nieuwste project. Deze maker van dance-gerichte 'Sample Madness' - en daarmee onder andere winnaar van de NPS-Cultuurprijs - noemt zichzelf tegenwoordig DVJ: hij is DJ en VJ tegelijk. Daarbij remixt Ebo audiotracks met videobeelden tot een opwindend geheel zoals alleen hij dat kan. Van disco tot drum 'n bass, van Beastie Boys tot Britney Spears, alles wordt door Eboman gemixt tot een audiovisueel extravaganza met humor, schoonheid en uitgekiende precisie. DJ's Phonky en FFF zorgen voor en na Eboman voor meer nieuwerwets danswerk. Ze zijn gespecialiseerd in breakbeats, bigbeat, nu funk of hoe je het ook noemen wilt. Denk daarbij aan labels als FSUK, Marine Parade en aan acts als de Bassbin Twins: phat, phonky & wild!

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Doornroosje.

Doornroosje
Zaal open: 20.30 uur
Aanvang: 21.00 uur
Entree: fl 17,50

Vrijdag 9 juni
Higher Sounds: Dubbel De Vijf

Higher Sounds is de wekelijkse 'progressive dance night' van Diogenes. Tweemaandelijks krijgt De Vijf hierbij in de kelder de ruimte voor hun undergroundparties. Speciaal voor Het Kriebelt gaan ze vanavond extra groot en extra speciaal.
De Vijf is een Nijmeegs collectief van kunstenaars en dj's, dat feesten organiseert temidden van een decoratief en kunstzinnig decor. Op de Nu Skool vloer (bovenzaal): Paul Arnold, Loes Lee & Peter Meneater. Arnold is een van de hipste dj's van Engeland, heeft zijn eigen dance-night Chew The Fat in de Londense club The Bug Bar en is labelbaas van het legendarische drum 'n basslabel Certificate 18. Lee en Meneater (Djax) zijn de huisdj's van de Vijf, draaien hun vaste avonden in Londonse clubs en in de Eindhovense Effenaar en hebben bovendien hun eigen radioshow in Engeland. In de kelder wordt vanavond hip-hop en funk gedraaid. Met een absolute première: The Unexpected, gevormd door Gumshoe (Funky Essence, The Proov), muzikanten van het conservatorium en de beste Arnhemse dj's. Afsluiter zijn als vanouds De Gemene Mixmeesters. Ze hebben de breedste platenkast van Utrecht, hun eigen avond in Ekko, regelmatige uitstapjes naar clubs als De Melkweg en een dj-abonnement op Lowlands. Drie dagen na Dubbel De Vijf staan de Gemene Mixmeesters op Pinkpop. In Diogenes testen ze alvast hun funk en hiphop op de draaibaarheidsfactor.

Diogenes
Aanvang: 23.00 uur
Entree: fl 7,50

De makers

Diogenes
Diogenes is een cultureel podium en danscafé dat een breed programma biedt bestaande uit onder andere live-muziek, cabaret, literatuur, films, feesten en underground dance-nights.

Cultuur op de Campus
Cultuur op de Campus programmeert cultuur op de campus van de KUN, met als centrum het Cultuur Café. De programma's variëren van muziek tot theater, van discussies tot dans, van cabaret tot film, van lezingen tot exposities en van feesten tot festivals.

www.hetkriebelt.nl
Voor het eerst heeft Het Kriebelt een eigen domeinnaam. Op de site zijn onder andere het volledige programma, foto's van Het Kriebelt 2000 en de proza en poëzie van de literaire avond te vinden. En natuurlijk kan iedereen reageren op het programma.

Reserveringen

-Voor programma's in Diogenes: maandag t/m vrijdag, van 12.00 tot 18.00 uur (024) 360 48 42

-Voor programma in Doornroosje (024) 355 98 87
-Voor films: Cinemariënburg (024) 360 83 23

-Voor theater in de Blauwe Zaal van Voorheen O42: Cultuur op de Campus (024) 361 59 08

-Voor de gratis programma's kan niet gereserveerd worden
Locaties
Diogenes: Van Schaek Mathonsingel 10, Nijmegen
Cultuur Café en Collegezalencomplex KUN: Mercatorpad 1, Nijmegen Erasmushal KUN: Erasmusgebouw, Erasmusplein 1, Nijmegen Fontein KUN: Erasmusplein 1, Nijmegen
Cinemariënburg: Mariënburg 61, Nijmegen
Doornroosje: Groenewoudseweg 322, Nijmegen
Blauwe Zaal Voorheen O42: Oranjesingel 42, Nijmegen
Colofon

Programmablad
Kees Elands, Navid Nuur (lay-out), Daphne Broers, Maaike Smit, Frank Verberne (redactie), drukkerij IKEN (druk)
Website
Niel van der Ploeg, B@s Vissers, Frans Wijtmans
Decoratie
Martha Janssen, Daphne van Strien, De Vijf
Programma en organisatie
Cultuur op de Campus: Jeroen Buys, Richard van Galen, Michiel Maasen, Sandra Murmans,
Remco van de Pas, Jolien Schure, Maaike Smit, Diogenes: Kees Elands, Junior Gelissen, Edwin Haast, Beatrijs de Lange, Els Peters, Daphne van Strien, Frank Verberne
Algemeen coördinator: Jeroen ten Brink
Met dank aan
Susan Gerrits, Lydie klein Gunnewick (Cinemariënburg), Ger Laning (Doornroosje), Piet-Hein Peeters (Voorheen O42), Pim Franssen, Joost Heijthuijsen
Verder dank aan alle niet genoemden die Het Kriebelt 2000 mede mogelijk hebben gemaakt!

Het Kriebelt 2000 was niet mogelijk geweest zonder de steun van: Anjerfonds Gelderland - Stichting Nijmeegs Universitair Fonds - Hogeschool Arnhem Nijmegen - Gemeente Nijmegen - Combi Verweij - Provincie Gelderland


-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Studenten Programmerings Commissie
post Postbus 9103
6500 HD Nijmegen
bel/fax 024-3612823
mail (SPC@student.kun.nl)
kijk www.cultuuropdecampus.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie