Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tien gegadigden voor UMTS-veiling; inschrijving gesloten

Datum nieuwsfeit: 05-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VENW

www.minvenw.nl

MIN VenW: PERSBERICHT UMTS-VEILING

TIEN GEGADIGDEN VOOR UMTS-VEILING; INSCHRIJVING GESLOTEN

Tien bedrijven en organisaties hebben zich aangemeld als potentiële deelnemer aan de UMTS-veiling. Deelnemers konden zich tot en met uiterlijk maandag 5 juni aanmelden bij de notaris. Staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat zal bepalen wie van de aanmelders wordt toegelaten tot de veiling. Het aangemelde bedrijf moet volgens de eisen bijvoorbeeld minimaal een jaar ervaring hebben met openbare telecommunicatie en voldoen aan de eisen met betrekking tot de rechtspersoon. De staatssecretaris maakt uiterlijk op 3 juli de namen van de uiteindelijke deelnemers bekend. De veiling gaat maximaal een week daarna van start en zal naar verwachting tot begin augustus 2000 duren.

De partijen die zich nu voor de veiling hebben gemeld, willen bieden op de gebruiksrechten voor vijf frequentieblokken die bestemd zijn voor de derde generatie mobiele telecommunicatie, IMT 2000. UMTS is daarvan een van de standaarden. De formele procedure voor die veiling is op 12 april 2000 in gang gezet.

UMTS maakt gebruik van radiofrequenties. Het radiospectrum wordt onder internationaal toezicht verdeeld in gebieden met een specifieke toepassing. Gebruikers van die frequenties hebben een vergunning nodig. Dat geldt ook voor de frequenties die voor UMTS worden gebruikt. Van de vijf te veilen frequentiekavels (pakketten van frequenties) zijn er twee (kavel A en B) groter dan de andere drie (kavel C, D en E). De vergunningen zijn geldig tot en met 31 december 2016.

Uiterlijk een week na de bekendmaking van de deelnemers gaat de veiling daadwerkelijk van start. De veiling eindigt wanneer voor geen van de kavels meer een geldig bod is uitgebracht. De partij die op dat moment op een bepaald kavel het hoogste bod heeft staan, verwerft de vergunning voor dat kavel. Partijen die een vergunning hebben verworven, krijgen twee weken de gelegenheid om de door hen geboden bedragen te betalen. Vervolgens zal de staatssecretaris de vergunningen daadwerkelijk uitgeven.

Voorwaarde van de overheid is dat de vergunninghouders zo spoedig mogelijk beginnen met het opzetten van hun netwerk. De commerciële dienstverlening dient uiterlijk op 1 januari 2003 te beginnen. Vervolgens moet een vergunninghouder op uiterlijk 1 januari 2007 zijn netwerk zo ver hebben uitgebouwd dat zo.n 60% van de Nederlanders er gebruik van kan maken.

Voor de consumenten betekent de introductie van UMTS dat zij binnen een paar jaar gebruik kunnen maken van snelle multimediatoepassingen via mobiele telecommunicatie. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het gebruik van internet, het ontvangen en verzenden van e-mail, het ontvangen, beluisteren en doorsturen van muziekclips of videobeelden en de integratie met een elektronische agenda.

Lilly van Geest, 070-351 68 87


05 jun 00 18:25

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie