Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie in bibliotheek Utrecht van amateur-fotograaf

Datum nieuwsfeit: 05-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

Joh. A. Moesman, amateur-fotograaf

In de Centrale Bibliotheek is van 5 juni tot 17 juli een expositie van amateur-fotograaf Joh. A. Moesman te zien.

Wie "Moesman" zegt, denkt in eerste instantie aan de kunstenaar Jopie Moesman. Dat zijn vader, Johannes Anthonius Moesman, een grote collectie foto's van Utrecht rond de eeuwwisseling heeft nagelaten, is veel minder bekend. Moesman senior was lithograaf, kalligraaf en tekenaar. Was werkzaam bij "Stoomdrukkerij De Industrie" en werd in 1881 lid van het Genootschap Kunstliefde. Toen de fotografie binnen het handbereik van iedere amateur kwam zag Moesman hierin een mogelijkheid en legde vele stadgezichten vast en gaf deze in prentbriefkaart-formaat in eigen beheer uit. Zo zien we dagelijkse werkzaamheden, Zondagse uitjes, de markt op de Neude, de kermis op het Vredenburg, wandelaars door het Wilhelminapark etc.

In het Utrechts Archief aan de A.Numankade te Utrecht worden vele foto's van Moesman bewaard en een deel uit deze collectie is nu ook te bezichtigen in de Gemeentebibliotheek tijdens openingsuren. Voor inlichtingen: Het Utrechts Archief, Dhr. P.Notermans 030-2866611 Coördinator exposities, mw. M. Hovens 030-2861800

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie