Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Avondwandeling Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef in Haarlem

Datum nieuwsfeit: 05-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef organiseert avondwandeling

"Bloembezoekers"op de stadskweektuin

Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef organiseert op maandag 5 juni een avondwandeling in de stadskweektuin, Kleverlaan 9. De wandeling begint om 20.00 uur en heeft als thema "Bloembezoekers".Veel insecten hebben planten nodig voor hun voortbestaan, en planten zijn op hun beurt weer afhankelijk van insecten. Tijdens de avondwandeling is te zien op welke wijze diverse plantensoorten insecten naar hun bloemen lokken. Kleur, geur en vorm spelen daarbij een grote rol. Maar ook de bloeitijd is belangrijk. Sommige bloemen zijn alleen tijdens bepaalde dagdelen actief. Zo geurt de kamperfoelie 's avonds sterker dan overdag om nachtvlinders aan te trekken.

Tong

De vorm van de bloem verhindert insecten soms de toegang. Zo is de tong van de bij te kort om van de nectar van de Akelei te snoepen. Maar daar heeft dit honingproducerende insect wat op gevonden: hij knaagt gewoon een gaatje in de kelk. Jac. P. Thijsse noemt dit "diefstal met braak" in zijn bekende Verkade-album "De bloemen en haar vrienden".

Onweerstaanbaar

De meeste bloemen geuren aangenaam of helemaal niet. Een enkele bloem stinkt. Ook dit heeft tot doel om de aandacht van bestuivers te trekken. Zo ruikt de bloem van een aronskelk naar aas. Onweerstaanbaar voor vliegen. Zij kruipen in de kelk en brengen op die manier het stuifmeel op de stampers.

Locatie en kosten

Belangstellenden kunnen zich op 5 juni omstreeks 19.45 verzamelen op de parkeerplaats op het voorterrein van de stadskweektuin, Kleverlaan 9. De avondwandeling kost 5 gulden (inclusief een kop koffie of thee).

31 mei 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie