Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Groningen: hartfalen geeft zuurstoftekort hartspier

Datum nieuwsfeit: 05-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Hartfalen geeft zuurstoftekort in hartspier

Van alle Nederlanders boven de 75 jaar lijdt zeker tien procent aan hartfalen. Kenmerkend voor deze aandoening is een gestoorde pompfunctie: de hartspier wordt stugger en kan het bloed niet goed meer rondpompen. Uit het onderzoek dat drs. Ad van den Heuvel met PET-scans uitvoerde, blijkt dat de aandoening gepaard gaat met een verminderde doorbloeding van de hartspier. Het hartspierweefsel krijgt daardoor te weinig zuurstof en voedingsstoffen aangeleverd. "Patiënten met hartfalen lijken afwijkingen te hebben in de doorbloeding van de kransvaten, die los staan van eventuele vernauwingen daarin," zegt Van den Heuvel. "De afwijkingen treden vroeg in het ziekteproces op en hangen samen met de ernst van het syndroom. Doorbloedingsstoornissen lijken dus een rol te spelen in het onstaan en het beloop van hartfalen."

Het is bekend dat een falend hart allerlei hormonale reacties oproept. Het lichaam reageert op plaatselijke zuurstoftekorten door stresshormonen (neurohormonen) af te geven, die de doorbloeding van het lichaam proberen te verbeteren. Het hormoon Angiotensine II bijvoorbeeld, draagt hiertoe bij door de bloedvaten te vernauwen. Die hormonale reactie is lang niet altijd gunstig voor de patiënt. Van den Heuvel ontdekte zelfs dat medicijnen die deze hormonen kunnen blokkeren (zoals ACE-remmers) een gunstig effect hebben op de zuurstofvoorziening van het hart, en dat die gunstige effecten meer uitgesproken zijn naarmate de ernst van het hartfalen toeneemt.

Van den Heuvel (Breda, 1962) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Thoraxcentrum/Cardiologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Van den Heuvel werkt momenteel bij het Medisch Centrum Leeuwarden-Zuid.

Datum en tijd

maandag 5 juni 2000, 16.00 uur

Promovendus

A.F.M. van den Heuvel, tel. (058)286 66 66 (werk)

Proefschrift

Heart failure, myocardial ischemia and neurohormonal activation

Promotores

prof.dr. H. Crijns, prof.dr. W.H. van Gilst

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie