Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beleggingen pensioenfondsen over grens biljoen gulden

Datum nieuwsfeit: 06-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Beleggingen pensioenfondsen over grens van 1 biljoen gulden

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben de totale beleggingen van de pensioenfondsen de grens van 1 biljoen gulden (465 miljard euro) overschreden. De beleggingen van de verzekeraars hebben een niveau van bijna 600 miljard gulden (264 miljard euro) bereikt. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de beleggingen van deze institutionele beleggers tezamen in het eerste kwartaal van dit jaar met 7% zijn toegenomen.

Beleggingen flink toegenomen
De totale beleggingen van de institutionele beleggers bedragen meer dan 1 600 miljard gulden (729 miljard euro) per eind maart 2000. In vier jaar tijd is het belegd vermogen verdubbeld. Ten opzichte van een jaar terug is de toename 20%. De totale beleggingen zijn in het afgelopen kwartaal met 104 miljard gulden (48 miljard euro) toegenomen. Dit is voornamelijk het gevolg van 66 miljard gulden (30 miljard euro) aan herwaarderingen.
Forse invloed herwaarderingen
Door hogere beurskoersen zijn de aandelen 40 miljard gulden (18 miljard euro) meer waard geworden. De waardestijgingen bij het onroerend goed bedragen 2 miljard gulden (1 miljard euro). Obligaties zijn in het eerste kwartaal 2000 bijna 24 miljard gulden (11 miljard euro) in waarde gestegen. De totale waardedaling van de obligaties in 1999 is hiermee ruimschoots goedgemaakt.

Staatsobligaties weer in de gratie
De sterkste toename van de beleggingen van institutionele beleggers heeft zich voorgedaan bij de obligaties (+11%). Deze sterke stijging komt geheel voor rekening van de pensioenfondsen. Pensioenfondsen hebben met name in staatsobligaties geïnvesteerd (+17%). Deze post nam in ieder van de voorgaande zes kwartalen af.

Buitenlandse beleggingen nemen bij pensioenfondsen sneller toe dan bij verzekeraars
Pensioenfondsen hadden per eind maart 2000 ruim 60% van hun middelen in het buitenland belegd. Verzekeraars beperkten hun buitenlandse beleggingen tot 22%. Eind maart vorig jaar was het aandeel van de buitenlandse beleggingen van de pensioenfondsen nog 46%, van verzekeraars 20%. Uit deze CBS-cijfers blijkt dat het aandeel van de buitenlandse beleggingen van de pensioenfondsen niet alleen sneller is gestegen, maar ook driemaal zo groot is als bij de verzekeraars. De buitenlandse beleggingen van de institutionele beleggers hebben in totaal een omvang van 755 miljard gulden (343 miljard euro).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie