Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie: Inzet Koninklijke Marechaussee tijdens Euro 2000

Datum nieuwsfeit: 06-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie
Persberichten


Inzet marechaussee tijdens Euro 2000

06-06-2000

De Koninklijke Marechaussee zal op verschillende manieren bijdragen aan het goede verloop van het Europees Kampioenschap Voetbal dat in Nederland en België gehouden wordt. In de periode van juni tot en met 2 juli aanstaande zal de Koninklijke Marechaussee zowel haar reguliere taken als extra taken uitvoeren, die gericht zijn op het handhaven van de openbare orde in Nederland.

Kenmerkend voor het optreden van de Koninklijke Marechaussee - zeker ook gedurende het Europees Kampioenschap (EK) - is de diversiteit aan taken. De direct aan het EK gerelateerde marechausseetaken zijn:

1. De grensbewaking op zeehavens en luchthavens zoals die altijd wordt uitgevoerd, zij het in de periode van juni tot en met 2 juli intensiever. Alle reizigers die Nederland inreizen zullen in de genoemde periode aan een uitgebreidere controle worden onderworpen, omdat het in het gevaar brengen van een goed verloop van het sportevenement als weigeringsgrond is vastgelegd. Zo kan men geweigerd worden na het plegen van strafbare feiten tijdens de reis naar Nederland, bij het onder invloed zijn van drank en of drugs, wanneer men een stadionverbod heeft in het land van herkomst of in het bezit is van verboden wapens. Op de veerboten die vanuit Engeland naar Nederland komen, zijn speciale folders neergelegd om de passagiers te informeren over de uitgebreide controle.

2. De grensbewaking aan de oostgrens is - met het oog op het handhaven van de openbare orde - gedurende het EK heringevoerd, op basis van artikel 2 uit de Schengen Uitvoeringsovereenkomst (SUO). Het in het gevaar brengen van een goed verloop van het evenement is hierbij als weigeringsgrond vastgelegd. De Bundesgrenzschutz zet gedurende het EK in totaal ongeveer vijftienhonderd beambten in langs de grenzen met Nederland en België. Nederland zet per dag een kleine tweehonderd marechaussees in aan de oostgrens. De Marechaussee en de Bundesgrenzschutz zullen nauw samenwerken bij het weren van hooligans aan de oostgrens.

3. Het verwijderen van ongewenste vreemdelingen, zoals in dit geval ook mogelijke hooligans. De verwijderingen worden uitgevoerd vanaf Schiphol wanneer men per vliegtuig moet worden uitgezet, vanaf Hoek van Holland per boot en over land bij de reguliere Marechausseeposten aan de oostgrens.

4. De beveiliging en de politiezorg op de Nederlandse Burgerluchtvaartterreinen. Vooral op de luchthaven Schiphol zijn diverse additionele maatregelen getroffen om de supportersstromen in goede banen te leiden.

5. Mogelijke bijstand aan de politie in de vorm van Mobiele Eenheden (ME). Gedurende het evenement zijn steeds twee van de acht ME-pelotons van de Marechaussee paraat voor die momenten waarop de regiopolitie het - capacitair - niet meer aan kan. Bijstand vindt dan plaats op basis van artikel 58 van de Politiewet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie