Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groningen stelt programma restauratie monumenten vast

Datum nieuwsfeit: 06-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 6 juni 2000 Persbericht nr. 101

Provincie Groningen stelt programma voor restauratie van monumenten vast

Het college van GS heeft vandaag het restauratie uitvoeringsprogramma
2000 - 2005 vastgesteld. Zo'n programma deelt de budgetten van het rijk toe aan monumenten in de provincie Groningen die aanmerking komen voor restauratie.
In totaal verdeelt de Provincie Groningen met dit uitvoeringsprogramma
12 miljoen gulden voor restauraties. Op basis van deze verdeling kunnen de eigenaren rijkssubsidies aanvragen en ontvangen.
Monumentale boerderijen en kerken

De budgetten zijn ondermeer ten goede gekomen aan de restauraties van monumentale boerderijen in Appingedam, Oudeschans, Blijham, Nansum, Wadwerd, Noordbroek en Slochteren. Financiële steun is verder gegeven aan de restauraties van 14 kerken, waaronder die te Huizinge, Mensingeweer, Noordhorn en Woltersum en aan de synagogen te Winschoten en Nieuweschans.

Orgels, molens en overige monumenten

Ook de restauraties van de orgels in de kerken van Haren, Muntendam en Garmerwolde worden gestimuleerd. Voor de molens Eolus (Den Ham), Entreprise (Kolham), Koningslaagte (Zuidwolde), De Hoop (Haren) en Fram (Woltersum) is budget gereserveerd voor dringend nodige restauraties. Tot slot worden restauraties gesteund van de uitzichttoren Zeekaap (Rottumeroog), de schelpengrot in Nienoord-Leek en de Breedebrug in Appingedam.

Criteria toekenning

Dit is de derde keer dat de Provincie een restauratie uitvoeringsprogramma maakt en verantwoordelijk is voor de verdeling van de budgetten van het rijk.

Het programma is overigens alleen bedoeld voor de niet-budgethoudende gemeenten, dit zijn er 23 in de provincie Groningen. De gemeenten Groningen en Winsum hebben meer dan 100 rijksmonumenten en zijn daardoor budgethoudend.

De Provincie stelt voor de verdeling van de budgetten in samenwerking met gemeenten een lijst op van projecten die in aanmerking komen voor een restauratiebijdrage. Criteria bij de toekenning van de bijdrage zijn: volledigheid van het restauratieplan, dekkend financieringsplan, technische urgentie, cultuurhistorische waarde van monumenten en/of omgeving, bestemming na restauratie, de mogelijkheden voor opleiding van leerling-restaurateurs, evenwichtige spreiding over de regio.

Sinds 1998 hebben de Provincies de verantwoordelijkheid over de verdeling van de rijksbudgetten en heeft niet meer iedere gemeente een eigen (klein) budget. Voordeel hiervan is onder andere dat het nu mogelijk is om grotere projecten sneller te financieren, doordat er meer financiële middelen zijn. Daarnaast kunnen projecten regionaal beter op elkaar worden afgestemd, doordat de Provincie als overkoepelend orgaan functioneert.

Noot aan de pers:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie