Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring ministers Nederland en bondsrepubliek Duitsland

Datum nieuwsfeit: 06-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

3929

06.06.00

Gezamenlijke verklaring van de ministers van Justitie van Nederland en de Bondsrepubliek Duitsland

Vandaag heeft minister A.H. Korthals van Justitie zijn Duitse ambtgenote prof. dr. Däubler-Gmelin, Bundesminister van Justitie van de Bondsrepubliek Duitsland, ontvangen. Doel van de ontmoeting was in de eerste plaats informatie-uitwisseling over onderwerpen die de verantwoordelijkheid van beide ministers raken. De ontmoeting is verder benut om de bestaande banden tussen de beide departementen te bekrachtigen.

Onderwerpen van gesprek waren onder meer de prioriteiten die Nederland en Duitsland willen stellen op het terrein van de Europese justitiesamenwerking tijdens het komende voorzitterschap van Frankrijk. Zowel Duitsland als Nederland hechten in dit verband aan verdere samenwerking van Europese magistraten in het zogenoemde 'Eurojust'. Daarbij gaat het volgens Duitsland en Nederland in eerste instantie om informatie-uitwisseling, documentatie en ondersteuning van internationale rechtshulp. Vooral dus om praktische werkafspraken tussen de verschillende landen en niet om een overdracht van nationale bevoegdheden.

Duitsland en Nederland zien beide mogelijkheden om internationale vormen alternatieve geschillenbeslechting te ontwikkelen ten behoeven van geschillen over E-commerce. Met de totstandkoming van een aantal gemeenschappelijke Europese en mondiale noties over het civiele recht op de elektronische snelweg ontstaan er in de ogen van beide ministers mogelijkheden om op dit terrein internationaal geschillen te beslechten buiten de rechter om. Dat kan competentieproblemen van de nationale rechterlijke instanties voorkomen.

Verder is gesproken over de mogelijkheden voor Europese afspraken voor bewijsgaring in civiele en handelszaken, de kansen voor totstandkoming van een Europese Incassoprocedure en een Europese executoriale titel. Verder kwamen in het gesprek nog aan de orde de modernisering van de rechterlijke organisatie in Nederland en Duitsland, het geregistreerde partnerschap, euthanasie en hulp bij zelfdoding. Ten slotte werd uitgebreid van gedachten gewisseld over het belangrijke project van een Europees Grondrechten-handvest-in-wording, waarover de regeringsleiders van de Europese Unie binnenkort in het Portugese Feira van gedachten zullen wisselen.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 07-06-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie