Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse bioboeren en natuurbeheerders rond de tafel

Datum nieuwsfeit: 06-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 6 juni 2000.
Bioboeren en natuurbeheerders rond de tafel over duurzame samenwerking


Agalev maakte van de omschakeling naar een duurzame landbouw een 'punt' tijdens de regeringsvorming. De lat werd hoog gelegd in het regeerakkoord: een snelle omschakeling naar 10% biologische landbouw tegen 2010 is het doel.
Daarnaast willen de groenen de landbouw(ster)s stimuleren om medebeheerders van het landschap te worden. Landbouw is een belangrijk bepalend deel van ons landschap, naast natuur, bos en cultureel erfgoed.
De Vlaamse Regering zal tijdens deze legislatuur 38.000 ha bijkomende natuur vastleggen. Op die 38.000 ha moet een aangepast beheer ontwikkeld worden. Waarom dan niet de biolandbouw, als een goede buur van de natuurontwikkeling, mee inschakelen in het natuurbeheer?

Vandaar bracht Agalev vandaag 6 juni de bio-landbouw en de natuurbeheerders in het Vlaams parlement bij elkaar om van gedachten te wisselen over vele vragen. Welke rol kunnen bioboeren spelen in natuurgebieden? Waar wel, waar niet? Kunnen biovarkens de bospest aan?

Als besluit van een bezoek op het terrein (Dijlevallei in Muizen) blijkt heel wat mogelijk. Er is echter nood aan duidelijke afspraken met rechten en plichten. En aan meer dialoog.

"Contracten op maat van de keukentafel" zo zou je het kunnen noemen. Zichtbare milieu- en natuurresultaten op basis van de beheersplannen kunnen vertrouwen geven aan de milieu- en natuurverzorgers. Landbouwers vragen een garantie met tijdsperspectief.
Naargelang de eigenheid van het gebied kunnen andere afspraken gemaakt worden. Dit betekent een gebiedsgerichte invulling van de contracten. Biolandbouw lijkt de ideale buur voor de natuurbeheerder en dus is goed nabuurschap hier de boodschap.
Daarnaast is de opbouw van de kennis rond beheer en vooral natuurontwikkeling nodig. Een kennisopbouw die best zowel door landbouwers, natuurbeheerders als de wetenschappelijke centra ter harte genomen moeten worden. Vlaanderen heeft hier nog veel achterstand in te halen en er is een vraag naar opvolging. De dialoog is alvast opgestart.
Isabel Vertriest,
Vlaams volksvertegenwoordiger


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail (pers@agalev.be)

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: (pers@agalev.be)
agalev homepage : www.agalev.be/
persteksten : www.agalev.be/pers/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie