Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse militaire bijdragen aan Balkan-vredesoperaties

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie


Militaire bijdragen aan Balkan-vredesoperaties

07-06-2000

Met deze brief informeer ik u mede namens de minister van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse militaire bijdrage aan de vredesoperaties op de Balkan.

In verband met de herstructurering van Sfor is met het Verenigd Koninkrijk, Canada en Tsjechië een Memorandum of Understanding (MoU) over de Multinational Division South West (MND SW) gesloten. Het MoU is vanaf 1 april 2000 voor drie jaar van kracht. Hierin staan afspraken inzake het roulerend commando, de functieverdeling in het hoofdkwartier en de personele bijdragen van de landen, waarbij Tsjechië tien procent voor haar rekening neemt en de drie overige landen ieder ongeveer dertig procent. Volgens deze sleutel zijn ook de exploitatie-kosten van het hoofdkwartier en ondersteunende voorzieningen voor de divisie verdeeld. De landen zijn ook een verdeling voor de benodigde divisie-eenheden overeengekomen. Nederland draagt daaraan een verbindingseenheid bij, en van januari 2001 tot en met juni 2002 transporthelikopters.

Momenteel nemen ongeveer 1150 Nederlandse militairen deel aan Sfor. Vanaf 1 juli 2000 dragen 112 Nederlandse militairen zorg voor de verbindingsfunctie in de MND SW. In juli zullen ongeveer 50 Nederlandse militairen aan het MND SW-hoofd-kwartier in Banja Luka zijn toegevoegd. Van oktober 2001 tot eind september 2002, wanneer Nederland het commando over de MND SW voert, nemen ongeveer 1480 Nederlandse militairen deel aan Sfor.

De commandanten van Kfor en Sfor kunnen in noodsituaties een beroep doen op de Strategische Reserve (SRF). Nederland houdt sinds 1996 een mariniersbataljon gereed als bijdrage aan de SRF ter ondersteuning van Sfor. Deze eenheid is gedurende de inzet van Nederlandse militairen in Kfor ook voor Kfor gereed gehouden. Eventuele inzet van de SRF vergt een politiek besluit, zowel in de Navo als in Nederland. De Nederlandse bijdrage aan de SRF is herzien. Door het beëindigen van de deelname aan Kfor vervalt de beschikbaarheid van de Nederlandse SRF-bijdrage voor deze operatie: de nationale logistieke ondersteuning vertrekt uit Kosovo en Nederland is niet langer vertegenwoordigd in het Kfor-hoofdkwartier. Voorts is het belang van de SRF voor Sfor toegenomen, sinds deze operatie is geherstructureerd en Sfor is verkleind. Vanaf 1 juli 2000 staat de Nederlandse bijdrage aan de SRF derhalve uitsluitend ter beschikking van Sfor. De Navo is hierover geïnformeerd. Nederland blijft militair met Kosovo verbonden via de Navo "Bosnia/Kosovo air component", die Sfor en Kfor vanuit de lucht ondersteunt. Nederland draagt daaraan bij met vier F-16 gevechtsvliegtuigen.

Nederland voert vanaf 1 juni 2000 geen operationele Kfor-taken meer uit. De verantwoordelijkheden in de Nederlandse Area of Responsibility (AoR) zijn overgedragen aan de Duitse Kfor-eenheden. Duitsland heeft op 1 juni het sponsorschap van het Bulgaarse geniepeloton overgenomen. Nederland schenkt de Bulgaren de door hen gebruikte gereedschappen en uitrusting. De opgebouwde vertrouwensrelatie met beide bevolkingsgroepen in de AoR is van belang. Het Geniehulpbataljon blijft daarom tot zijn vertrek betrokken bij een project voor de vervaardiging van houten noodwoningen, waarna NGO´s deze werkzaamheden voortzetten. De Afdeling Veldartillerie is op 22 mei in Nederland teruggekeerd. De geplande terugkeerdatum van het helikopterdetachement is 1 juli, van het Geniehulpbataljon 14 juli 2000. De laatste Nederlandse militairen, betrokken bij de logistieke ondersteuning van het contingent, keren in augustus naar Nederland terug.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

mr. F.H.G. de Grave

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie