Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA blij met Bereikbaarheidsoffensief Randstad (BOR)

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Bereikbaarheidsoffensief Randstad (BOR) (070600)

Den Haag, 7 juni 2000

Inleiding
Het bereikbaarheidsoffensief Randstad is tot stand gekomen na veel gepraat, Noordzee- en Des Indes-beraad, omkoopgedrag in stadsregios en torentjesoverleg. Als Kamer wensen wij evenveel tijd, aandacht en invloed. Anders is dit het zoveelste voorbeeld van een dichtgetimmerd compromis in de coalitie, inclusief een nieuw hoofdstuk in het Regeerakkoord. De minister van V&W verkoopt dit plan als een integraal plan: het is voor iedereen alles of niets. Als CDA-fractie wensen wij de verschillende onderdelen afzonderlijk te kunnen beoordelen.
Uitbreiden vervoerscapaciteit (MIT)
Op het eerste gezicht, lijkt het zo prachtig: de kritiek die is geleverd op het voorstel om generiek rekening rijden in te voeren heeft heel wat opgeleverd. De fractie is verheugd over die extra miljarden voor Openbaar Vervoer- en weginfrastructuur. Hiermee wordt erkend dat er fors geld nodig is om Nederland in beweging te houden. Helaas moeten we constateren dat een deel van dit pakket niets anders is dan het weer op orde brengen van eerder naar achteren geschoven infrastructuur-projecten.
Positief zijn we over de 4-sporigheid, het rondje randstad (al hebben wij voorkeur voor het grote rondje, dus inclusief Breda), lightrail, maatregelen spoor (BB 21) en de voorgestelde wegenprojecten. Bovendien zijn we verheugd dat er nu serieus werk wordt gemaakt van de motie Reitsma over betaalstroken. Een gemiste kans is echter het niet opnemen van de Zuiderzeespoorlijn naar Noord-Nederland.
Van BOR tot BOM
Toch moeten wij constateren dat het resultaat van alle inspanningen niet een BOR maar een BOM heeft opgeleverd, een Buiten Ons oM plan; de coalitiepartijen zijn voorbewerkt en hebben allen iets gekregen opdat zij uiteindelijk zullen instemmen met het plan. Maar vond D66 13 miljard niet een beetje veel voor 11 tolpoorten? De PvdA kan blijkbaar alleen eenmalig instemmen met zoveel wegenprojecten door de miljarden die naar het OV in de Randstad gaan. De CDA-fractie roept de PvdA op om de wegenprojecten buiten de randstad ook te steunen. Daar kan het accent toch niet op Openbaar Vervoer liggen?
De VVD-fractie was al snel tevreden en draagt nu de volle verantwoordelijkheid voor het invoeren van het Rekening Rijden. De automobilist zal de VVD dankbaar zijn!

Regios
De rest van Nederland, de regios hebben hier het nakijken. Zij blijven zitten met een in beton gegoten MIT, met eigen bijdragen en blijven verstoken van de noodzakelijke extra infrastructuur. (Ik denk dan aan: Zuiderzeespoorlijn, Hanzelijn, spoorlijn Nijmegen-Roermond, A2 tangent Eindhoven, A74 Venlo, N57 Veersedam-Middelburg, N9 Kop v. Noord-Holland, N34 en N35 in Overijssel, haak om Leeuwarden.) Door de huidige politieke uitruil zal het uiterst moeilijk worden om extra geld vrij te maken voor deze knelpunten.
De 4 stadsregios daarentegen zijn omgekocht door het instellen van de regionale mobiliteitfondsen. Gezien alle voorwaarden [2/3 Openbaar Vervoer] kun je beter spreken van een decentraal rijksfonds. De CDA-fractie vindt echter dat er beter een Randstadfonds ingesteld kan worden. Dit voorkomt versnippering, een gebrek aan samenhang, en coördinatieproblemen.
De aanbiedingsbrief van de minister spreekt over een daadwerkelijk commitment van regionale bestuurders, bedrijfsleven en betrokken maatschappelijke organisaties. De CDA-fractie constateert echter dat dit commitment er bij het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties helemaal niet is en niet zal komen: het verzet tegen Rekening Rijden blijft. Wordt de Kamer hiermee niet op het verkeerde been gezet? Wat doet de minister als de partners van het Noordzeeberaad nee blijven zeggen tegen het totaal pakket? Waarom heeft de minister wel selectief gewinkelt uit de plannen van het bedrijfsleven en de organisaties (plan Utrecht en doorstroomroute A4), maar presenteert zij haar eigen ideeën als een alles of niets-pakket? Dat vraagt om opheldering

Bereikbaarheid of filebestrijding?
De doelstellingen van dit pakket zijn niet helder. Minder files of betere bereikbaarheid zijn twee verschillende dingen. Daarom is gelijktijdig investeren in Openbaar Vervoer, wegprojecten en betaalstroken een must. Pas dan kan het beprijzen van mobiliteit als keuze plaatsvinden.
De minister kiest voor rekening rijden zonder dat er een alternatief is. De extra weg- en railinfrastructuur wordt pas later gerealiseerd. De randstad zal gewoon van 7 tot 9 in de file staan. Het meest destructieve van de voorgestelde proef tot rekening rijden is het feit dat hierdoor een maatschappelijk draagvlak voor een kilometerheffing wordt verkleind. De minister zet een duurzame oplossing hiermee op het spel. Rekening Rijden wordt een sta in de weg voor een mogelijke kilometerheffing.

Tijdelijk of Generiek?
De CDA-fractie heeft ernstige twijfels over de intenties van de zogenaamde proef. Is het een twee-jarige proef of is het een andere wijze van gefaseerde invoering zoals de Minister zelf in haar brief op pag 12 zegt!! Zou de minister deze zin kunnen toelichten? De regios rekenen zich ondertussen al rijk met de opbrengsten voor de komende tien jaar. Het gaat dus helemaal niet om een proef maar om gefaseerd invoeren!
Bovendien zijn de criteria waarop de proef geëvalueerd zou moeten worden, niet duidelijk. Zonder heldere criteria zal iedere proef slagen.

Van Rijksweg naar regionale weg
Het lijkt alsof wij hier over 11 tolpoortjes praten, maar in werkelijkheid worden het er wel 40 of 50! Iedere regio bouwt straks zijn eigen tolpoorten. Die opbrengsten moet wat ons betreft terug naar de automobilist door verlaging van de MRB (Rijk) en verlaging van de provinciale opcenten in de MRB. Steden worden dichtgemetseld. Waarom wordt niet gewerkt aan ontvlechting van hoofdwegennet en onderliggend wegennet? Zeker als dit wordt afgezet tegen de miljarden die uitgetrokken worden voor de tolpoorten [550 mln voor de proefopstelling, 50 mln jaarlijkse kosten, 1 miljard terugsluis van de opbrengst via de fondsen en 1 miljard rijksbijdrage aan de regio.].
PPS & Financiële onderbouwing
De CDA-fractie is positief over het initiatief van de minister om tot PPS constructies te komen. De A4 Delftland vormt de ultieme test om te kijken of deze constructie levensvatbaar is. Het is dan ook jammer dat de minister zich niet aan de spelregels houdt en de doorstroomroute in stukken opknipt. Dat is risicovol en zet PPS op de tocht. De CDA-fractie roept de minister op om alsnog de doorstroomroute en het Utrechtse plan integraal over te nemen. Waarom laat u uw partners in het Noordzeeberaad in de steek en zet u daarmee de wegenprojecten op de tocht?
De fractie vindt de financiële onderbouwing vaag. Daarom vragen we van de minister een helder meerjarig overzicht tot 2010 over de middelen die uit het FES aangewend worden voor de BOR.

Samenvattend
De CDA-fractie is blij met uitbreiding van de vervoerscapaciteit en met een mix van slimme benuttingsmaatregelen. Er is een grote behoefte aan betrouwbare wegen.
De CDA-fractie doet echter niet mee aan het spel van alles of niets. Rekening Rijden blijft onaanvaardbaar. Het niet accepteren van rekening rijden mag echter nooit betekenen dat de investeringen in de infrastructuur niet zullen doorgaan. Hooguit vervalt de extra voeding van de regionale mobiliteitsfondsen.
Tenslotte vindt de CDA-fractie het niet acceptabel dat de regios buiten de Randstad volledig buiten beschouwing worden gelaten. De fractie vindt dat er een evenwicht in investeringen in Randstad en de regios daarbuiten moet bestaan. De extra middelen dienen volgens de MIT criteria te worden aangewend en niet te worden gebruikt als instrument voor omkoperij met de stadsregios, smeerolie voor het rekening rijden en afkopen van meningsverschillen van de coalitie.
Kamerlid: drs.J.Reitsma

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...