Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kunstrai 2000 biedt kunstliefhebbers gevarieerd overzicht

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amsterdam RAI


KunstRAI 2000
13 apr 2000

Kunstrai 2000 biedt kunstliefhebbers gevarieerd overzicht

Woensdag 7 t/m maandag 12 juni (Tweede Pinksterdag) in Amsterdam RAI

De KunstRAI is ook dit jaar zes dagen lang de grootste galerie van Nederland. Van woensdag 7 tot en met maandag 12 juni zijn 160 vooraanstaande galerieën uit binnen- en buitenland verzameld onder het dak van de RAI in Amsterdam. De 16e KunstRAI toont kunstliefhebbers het beste op het gebied van actuele vernieuwende kunst, traditionele figuratie, oudere moderne kunst, glas en sieraden. Veertig op actuele kunst georiënteerde galerieën presenteren zich gezamenlijk in het Art Amsterdam-paviljoen. Daarnaast zijn er diverse omlijstende activiteiten zoals de presentatie van nooit eerder getoond fotomateriaal 'Jamais Vu', van de beroepsvereniging van fotografen GKf. KunstRAI 2000 is op Eerste en Tweede Pinksterdag geopend.

Art Amsterdam
Actuele contemporaine kunst heeft op KunstRAI 2000 een eigen plaats. Zo'n veertig op de avant-garde georiënteerde galerieën presenteren zich onder de naam Art Amsterdam in een eigen paviljoen. Tijdens KunstRAI 2000 wordt voor de zesde keer de Art Amsterdam Award uitgereikt. Deze award wordt overhandigd aan een galeriehouder die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de beeldende kunst.
Figuratie en 'klassiek' moderne kunst
Een niet weg te denken onderdeel van het expositieprogramma vormt de hedendaagse 'traditionele' figuratie. Het werk van jongere en oudere kunstenaars die zich in de traditionele realistische technieken hebben gespecialiseerd, spreekt een breed publiek aan en is dan ook ruimschoots vertegenwoordigd. Naast hedendaagse kunst zijn ook de grote namen van weleer present op KunstRAI 2000. Verschillende exposanten bieden werken aan van (klassiek) moderne kunstenaars als Appel, Arman, Degas, Dubuffet, Lucassen, Lucebert, Lewitt en De Saint Phalle.

Glas en sieraden
Het hedendaagse glas kent een geheel eigen groep verzamelaars. KunstRAI 2000 biedt deze groep een cluster prominente galerieën die zich heeft toegelegd op deze kunstvorm. Zij laten tussen 7 en 12 juni de nieuwste en beste werken van hun kunstenaars zien. Ook 'draagbare kunstwerken' zijn op de beurs traditiegetrouw in ruime mate vertegenwoordigd. Een aantal galerieën brengt op de KunstRAI eigentijdse sieraden van nationale en internationale kunstenaars.
Fotoprimeurs bij 'Jamais Vu'
Bijzonder evenement op KunstRAI 2000 is de foto-expositie 'Jamais Vu' van de beroepsvereniging van fotografen, GKf. Hier is materiaal te zien dat nooit eerder getoond werd, omdat de context ontbrak om ze te exposeren of er geen journalistieke relevantie was om ze te publiceren. Arno Haijtema, fotoredacteur van de Volkskrant, heeft een selectie gemaakt en deze 'platen' worden in zeer diverse vormen gepresenteerd. Van een minuscule contactafdruk tot een oppervlakte van meer dan een meter. In kleur of zwart-wit, documentair of autonoom, kunstzinnig of 'gewoon' een bijzondere plaat. De variëteit maakt deze expositie, mede vanwege het ontbreken van een centraal thema, tot een boeiende en levendige tentoonstelling.

Kunst volgens Des Bouvrie
Een andere eenmalig initiatief is de presentatie van Jan des Bouvrie. Des Bouvrie verzamelt al zo'n dertig jaar kunstwerken en op KunstRAI 2000 laat hij het publiek kennis maken met hoogtepunten uit zijn persoonlijke collectie. De presentatie omvat zo'n vijfentwintig werken. ---------Quote ----------

West Art of Now Award
Een initiatief dat de KunstRAI voor veelbelovende kunstenaars een extra dimensie geeft, is de West Art of Now Award. Deze aanmoedigingsprijs, waarvoor alle kunststromingen en disciplines in aanmerking komen, wordt tijdens de beurs in Amsterdam voor de derde keer uitgereikt. De 'West Art of Now Award' bestaande uit een beeldje en geldbedrag van fl. 15.000,-, wordt ter beschikking gesteld door Reemtsma Nederland BV, importeur van het sigarettenmerk West. De jury bestaat uit de conservatoren van de bedrijfscollecties van ABN-AMRO, Akzo Nobel en Rabobank. Deze jury selecteert uit alle inzendingen tien jonge veelbelovende kunstenaars en maakt de winnaar tijdens de officiële opening bekend. Van elke genomineerde kunstenaar wordt tijdens de gehele beursperiode een kunstwerk getoond in het speciale West Art of Now-paviljoen.

Directeur Mondriaan Stichting opent
Op woensdag 7 juni opent KunstRAI 2000 om 18.00 uur haar deuren voor publiek. Dit tijdstip maakt het voor iedere kunstliefhebber mogelijk aanwezig te zijn bij de officiële opening om 19.00 uur door Melle Damen, directeur van de Mondriaan Stichting. De heer Damen reikt na de opening tevens de West Art of Now Award uit.

Anthon Beeke ontwerpt campagnebeeld
Ook dit jaar heeft grafisch ontwerper Anthon Beeke het campagnebeeld voor de KunstRAI ontworpen. Hij ontwerpt al sinds 1994 de posters voor de KunstRAI. In alle ontwerpen maakte hij gebruik van maskers, gezichten en portretten. Het beeld voor KunstRAI 2000 toont voor het eerst een vrouw, en is volgens Beeke een vanzelfsprekend beeld. Beeke licht toe: "Het beeld dat ik heb ontworpen voor de komende KunstRAI toont een kunstenares verborgen achter een masker van haar eigen idioom. She makes nothing, creates nothing, only uncovers what is already there."

www.kunstrai.nl
De informatie op internetsite www.kunstrai.nl, de digitale versie van de KunstRAI, wordt in de aanloop naar de beurs uitgebreid met nieuws en achtergronden. Zo worden op de site onder meer alle feiten en cijfers, speciale evenementen en een exposantenlijst met links naar de sites van de deelnemende galerieën opgenomen.

Openingstijden en prijzen
De KunstRAI wordt georganiseerd door Amsterdam RAI. KunstRAI 2000 is open van woensdag 7 juni tot en met maandag 12 juni (Tweede Pinksterdag). De beurs is op woensdag 7 juni van 18.00 tot 22.00 uur geopend en van vrijdag 9 juni tot en met maandag 12 juni van 11.00 tot 19.00 uur. Op donderdag 8 juni is de beurs open van 11.00 tot 22.00 uur (koopavond). De eerste beursdag, woensdag 7 juni, vindt 's avonds om 19.00 uur de officiële opening plaats, die ook voor publiek toegankelijk is. De toegangsprijs voor de KunstRAI bedraagt fl. 20,- per persoon. Houders van een CJP of Pas 65 betalen fl. 17,50. Kinderen tot 12 jaar, mits onder begeleiding, hebben gratis toegang.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie