Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Rotterdam: afwijkingen in pancreas en diabetes

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

7 juni 2000

De rol van afwijkingen in de pancreas in het ontstaan van gevolgen voor type 1 diabetes

Type 1 diabetes, of jeugdsuikerziekte, treedt in Nederland steeds vaker en op een steeds jongere leeftijd op. De ziekte is het gevolg van een afweerreactie , waarbij het immuunsysteem de insuline-producerende b cellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier of pancreas vernietigt. Aangezien de afweerreactie tegen het eigen lichaam is gericht, wordt dit aangeduid als een auto-immuunreactie. Judith Rosmalen verrichtte er onderzoek naar. Zij verdedigt op woensdag 7 juni 2000 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam haar proefschrift Fatal Attraction. Interactie tussen antigeen-presenterende cellen en eilanden van Langerhans in de pathogenese van autoimmuun diabetes.

Abnormaliteiten in het immuunsysteem van type 1 diabetes patiënten spelen een doorslaggevende rol bij het ontstaan van een dergelijke reactie. Soortgelijke abnormaliteiten komen echter ook voor bij patiënten met auto-immuunziekten waarbij andere organen dan de pancreas worden aangedaan. Een afwijkend immuunsysteem kan dus wellicht de gevoeligheid voor het ontwikkelen van autoimmuniteit verklaren. Op de vraag waarom dit bij de ene persoon leidt tot type 1 diabetes, terwijl bij de andere persoon een andere auto-immuunziekte zoals reumatoïde artritis of multipele sclerose ontstaat, is nog geen antwoord te geven.

De hypothese die aan dit proefschrift ten grondslag ligt, is dat afwijkingen in het doelwitorgaan bepalen in welk orgaan de autoimmuniteit zich uit. De promovenda onderzocht of er afwijkingen in de pancreas te vinden zijn op het moment dat de auto-immuunreactie wordt geïnitieerd. Aangezien klinische symptomen van type 1 diabetes pas ontstaan indien meer dan 90% van de b cellen verdwenen is, kan onderzoek naar de initiatie van de auto-immuunreactie niet gedaan worden in type 1 diabetes patiënten. Dit onderzoek is dan ook uitgevoerd bij het belangrijkste proefdiermodel voor type 1 diabetes: de nonobese diabetic (NOD) muis.

De b cel functie van de NOD muis bleek ten tijde van de initiatie van de auto-immuunreactie verhoogd, en een gedeelte van de eilandjes van Langerhans was vergroot. De initiële infiltrerende cellen van het immuunsysteem werden vooral aangetrokken tot deze afwijkende eilandjes van Langerhans. Rosmalen richtte haar onderzoek naar de oorzaak van de b cel afwijkingen. Een van de factoren die daarbij een rol speelt is de functie van andere cellen in de eilandjes van Langerhans, zoals de glucagon-producerende a cellen. Ook de geslachtshormonen spelen bij de NOD muis wellicht een rol. Bovendien lijkt de prenatale ontwikkeling van de muizen van belang te zijn bij de ontwikkeling van b cel abnormaliteiten, aangezien de abnormaliteiten al direct na de geboorte optreden. Afwijkingen in de pancreas van de NOD muis zouden dit doelwitorgaan dus gevoelig kunnen maken voor autoimmuniteit. Aanwijzingen in de literatuur bevestigen dat ook bij mensen met type 1 diabetes afwijkingen in de b cellen mogelijk ten grondslag liggen aan de initiatie van de auto-immuunreactie.

Promotores: prof.dr. W. van Ewijk, Experimentele immunohistologie, en prof.dr. H.A. Drexhage, Auto-immuunziekten van endocrine organen.

Promotie woensdag 7 juni 2000, 13.45 uur
Plaats: Hoboken, Collegezaal 7
Info: bij de promovenda, tel. 010 - 408 71810;
e-mail: (rosmalen@immu.fgg.eur.nl) of bij de afdeling Interne en Externe Betrekkingen , tel. 010 408 1777

(INLINE]

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie