Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Groningen: ouderen zelfredzaam met kunstbeen

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Ouderen langer zelfredzaam met kunstbeen

Ouderen die door ziekte of ongeval een been verloren, vinden veel baat bij revalidatie. Uit onderzoek van de revalidatiearts drs. Clemens Rommers blijkt dat een kunstbeen de zelfredzaamheid van ouderen belangrijk vergroot. De prothese stelt hen in staat om weer zelfstandig naar huis terug te keren. Rommers promoveert 7 juni 2000 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 3.000 been- en voetamputaties verricht. Verreweg de meeste patiënten zijn ouder dan 65 jaar. Doorbloedingsstoornissen van het been vormen de belangrijkste reden voor de ingreep. In Noord-Nederland wordt ongeveer vijftien procent van de oudere patiënten na de operatie doorverwezen naar een revalidatiecentrum, veertig procent komt in een verpleeghuis terecht. Rommers volgde een groep oudere amputatiepatiënten nadat zij uit het revalidatiecentrum waren ontslagen. De revalidatiebehandeling bestond uit de zorg voor een goede stompvorming, het aanmeten van een (voorlopige) beenprothese en training in het gebruik daarvan. Na een jaar blijkt vierennegentig procent van de ouderen het kunstbeen nog dagelijks te gebruiken. Mede daardoor kunnen zij zelfstandig blijven functioneren in de eigen woonomgeving. Regelmatige controle van de patiënt en zijn prothese blijft echter noodzakelijk om de bereikte zelfstandigheid te bewaren. "Een revalidatiebehandeling kan de kwaliteit van leven sterk verbeteren", concludeert Rommers. "De behandeling geeft de patiënt weer een toekomstperspectief. Bovendien vormt revalidatie een relatief goedkoop alternatief voor opname in een verpleeghuis."

Rommers (Zwolle, 1957) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de disciplinegroep Revalidatiegeneeskunde van de RUG, binnen het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken. Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag, revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren en de Stichting Annafonds in Leiden financierden het onderzoek. Rommers is werkzaam bij revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie