Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pilot met de Burgerservicekaart in Haarlem van start

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Pilot met de Burgerservicekaart 7 juni van start

De Burgerservicekaart (BSK) of Elektronische Identiteitskaart is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. De BSK is het modernste snufje op het gebied van identificatie. De BSK is een prototype van het nieuwe identiteitsbewijs dat de gemeenten in 2001 gaan verstrekken. In 2003 zit daar ook een chip met digitale handtekening en een biometrisch kenmerk in. Woensdag 7 juni om 16.00 uur luidt de heer Jaap Pop, burgemeester van Haarlem, de praktijkproef in Haarlem officieel in, samen met bewoners van de Slachthuisbuurt en de diverse betrokkenen bij dit project.

De nieuwe plastic kaart bevat een ingebouwde chip en de persoonsgegevens van de gebruiker uit de Gemeentelijke Basisadministratie. Bovendien is een foto geïntegreerd, aangevuld met de biometrische kenmerken van de rechterhand. Zo vormt de BSK de sleutel die toegang verschaft tot dienstverlening op afstand via bijvoorbeeld informatiezuilen of Internet.

In 1998 heeft Haarlem samen met Enschedé/Sdu, de firma Deen Installatietechniek, Pré-woondiensten, en het Nederlands Chipcard Platform een begin gemaakt met het project Burgerservicekaart. De pilot wordt gefinancierd met subsidie via Senter, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, vanuit het deelprogramma Technologie en Samenleving. Er is op basis van eerdere ervaringen gekozen voor een kleinschalige pilot met beveiliging van een achterpad in de Slachthuisbuurt in Haarlem. Een buurt waar een stevige problematiek met drugscriminaliteit de bewoners parten speelt. Als aanvulling op het bestaande beleid dat erop gericht is achterpaden veiliger te maken voorziet de pilot in een elektronisch slot op de poort. Dit slot kan alleen opengemaakt worden met de BSK en een biometrisch kenmerk. Gekozen is voor het scannen van de omtrek van de hand.

Met de BSK opent de gebruiker de kast waar de handscanner in staat. Hij of zij laat de rechterhand scannen en dan vergelijkt de computer de gegevens van de scan met die in de chip. Als de gegevens overeen komen gaat het slot van de poort.

Met deze technologie wordt het mogelijk iedere burger op afstand te identificeren via elektronische netwerken zoals internet. Dit opent de mogelijkheid voor de burger via internet of informatiezuilen zaken te doen met de overheid waarbij verificatie van identiteit een harde voorwaarde is. Te denken valt aan het inleveren van een inkomstenverklaring voor een uitkering of het aanvragen van een uitkering of paspoort.

De technologie voor de pilot aan het achterpad in de Slachthuisbuurt is nu gereed voor de proef op de som. Tot het einde van dit jaar wordt met 125 bewoners van huizen aan het achterpad de werking en het gebruik van biometrische identificatie met een chipkaart geëxperimenteerd. In eerste instantie krijgen vier bewoners BSK. Als hun ervaringen goed uitvallen krijgen steeds meer bewoners de beschikking over de kaart. Pas als iedereen naar tevredenheid met de elektronische sleutel is uitgerust zal het traditionele sleutelslot worden verwijderd.

5 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie