Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring EU over schending VN-embargo's Sierra Leone

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Raad van de Europese Unie

Sierra Leone : Violation of UN embargoes Press Release: Brussels (07-06-2000) - Press: 184 - Nr: 8833/00


Brussel, 7 juni 2000 8833/00 (Presse 184) P 76/00

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de schending van de VN-embargo's jegens Sierra Leone

De EU is bezorgd over de gevolgen van de schendingen van de wapenembargo's van de VN in de conflicten in Afrika. Ondanks de vredesovereenkomst van Lomé, waarmee een duurzame regeling voor Sierra Leone werd nagestreefd, en een wapenembargo van de VN tegen het Revolutionair Verenigd Front (RUF) worden de vijandelijkheden tussen de regering en de RUF voortgezet. In Angola is de situatie vergelijkbaar: hoewel er een vredesregeling bestaat en er een wapenembargo tegen de UNITA van kracht is, gaan de gevechtshandelingen voort. In beide gevallen blijkt de voortduring van het conflict tot op grote hoogte mogelijk te worden gemaakt doordat de wapenleveranties van buiten de conflicthaard voortgang vinden. In dit verband geeft de Europese Unie uitdrukking aan haar grote bezorgdheid over de meldingen van wapenzendingen die ertoe hebben bijgedragen dat het RUF en de UNITA ook na de sluiting van de respectieve vredesakkoorden nog militaire operaties hebben kunnen uitvoeren. De Europese Unie roept alle partijen op zich te onthouden van elk optreden dat bijdraagt tot het voortduren van de conflicten.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, en de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte sluiten zich bij deze verklaring aan.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie