Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regentes-Zuid, Den Haag: subsidie voor samenvoegen woningen

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag


Ook in Regentes-Zuid subsidie voor samenvoegen van kleine woningen


Veel mensen willen hun kleine etagewoning samenvoegen met het huis ernaast of erboven. Die mogelijkheid is er voor bewoners van Regentes-Zuid. De gemeente helpt daarbij. Ook financieel, want er is tijdelijk een subsidie van maximaal fl.40.000 per samengevoegde woning beschikbaar. De folder 'Samenvoegen' geeft voorbeelden en informatie en ligt op het stadsdeelkantoor Segbroek aan de Sportlaan 40 en het adviesbureau woningonderhoud van Woningbeheer aan het Koningsplein 31.

In Rustenburg-Oostbroek, Laak-Centraal en Heesterbuurt is de subsidieregeling al van kracht. Met deze regeling wil de gemeente het samenvoegen van twee kleine appartementen tot een grotere woning bevorderen. De subsidieregeling is een experiment en loopt tot begin 2001. Bij het vaststellen van het wijkplan voor Regentes-Zuid besloot de gemeenteraad de regeling ook te laten gelden voor het gebied tussen de Loosduinseweg, Noord West Buitensingel, Koningin Emmakade, Weimarstraat en Beeklaan.

De gemeente stimuleert het samenvoegen van woningen omdat er veel kleine etagewoningen zijn die ook niet voldoen aan de eisen wat betreft comfort, sanitair of oppervlak. Daarom trekken mensen uit de oudere wijken weg en kopen een eengezinswoning elders, zoals in de nieuwbouwwijken Ypenburg en Wateringse Veld. Gezien de dalende vraag naar kleine etages en mogelijk leegstand wil de gemeente het maken van grotere woningen bevorderen. Wie op zoek is naar een grotere woning moet die ook in zijn eigen wijk kunnen vinden en niet zijn aangewezen op nieuwbouw aan de rand van de stad.

Volwaardig

Een samengevoegde woning moet één volwaardige zelfstandige woning worden. Dus geen kamerverhuur. De installaties voor gas, water, elektriciteit en andere installaties moeten zijn samengevoegd onder één meter en voldoen aan de eisen van het nutsbedrijf. De nieuwe woning mag niet kleiner zijn dan 85 m² en moet de eerstvolgende drie jaar voldoen aan de eisen die de gemeente in het algemeen aan het onderhoud van woningen stelt.

Niet alleen de verbouwingskosten komen voor subsidie in aanmerking, ook de kosten voor vergunningen of adviezen van anderen. Voor het samenvoegen van woningen zijn een bouwvergunning en een onttrekkingsvergunning nodig. Als de koopprijs van de woning die erbij gekocht wordt onder de fl.186.000 ligt (prijspeil januari 2000), is ook een huisvestingsvergunning nodig. De samengevoegde woning krijgt één huisnummer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie