Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oudenaardse wasberen naar opvangscentrum Stichting Aap

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Oudenaardse wasberen krijgen betere leefomstandigheden bij Stichting AAP

7 juni 2000

Persbericht

© GAIA

Meer dan twee jaar geleden plaatste het Oudenaardse stadsbestuur in het Liedtspark twee wasberen in een kooi. Al vrij vlug kreeg GAIA klachten over het veel te kleine en saaie wasbeerverblijf. GAIA onderzocht de zaak en nam onmiddellijk en herhaaldelijk contact op met het stadsbestuur. GAIA stelde voor de wasberen over te brengen naar Stichting Aap, een gespecialiseerd opvangcentrum voor resocialisatie van wilde dieren. Het stadsbestuur reageerde op onze talloze brieven en telefoons niet of slechts na lang aandringen. Ondertussen werd de dierentuinwet, gepubliceerd in het Staatsblad van 13 november 1998, van kracht. Volgens dat K.B. moest het stadsbestuur voor het houden en tentoonstellen van de wasberen (een niet gedomesticeerde soort) een erkenning aanvragen. Het Oudenaardse stadsbestuur kon die erkenning niet krijgen omdat het wasbeerverblijf niet voldeed aan de wettelijke minimum huisvestingsnormen. Na onze klacht bij het Ministerie van Volksgezondheid, afdeling Dierenwelzijn, maakte deze dienst de aanbevelingen met de wettelijke vereisten schriftelijk kenbaar aan het stadsbestuur op 31 januari 2000.
Uiteindelijk heeft het stadsbestuur dan toch, door lang aandringen van GAIA, de juiste beslissing genomen door op ons voorstel in te gaan. De wasberen zijn eind vorige week door de stadsdiensten overgebracht naar het gespecialiseerd opvangcentrum Stichting Aap in Nederland. Daar zullen ze na een quarantaineperiode de nodige leefruimte met o.a. klim- een baadmogelijkheden krijgen.
GAIA is blij met de beslissing van het stadsbestuur maar betreurt dat de zaak in het belang van het dierenwelzijn niet sneller afgehandeld werd.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: (GAIA@advalvas.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie