Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Cognitieve klachten schizofreniepatiënten erfelijk

Datum nieuwsfeit: 07-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Maastricht
PR & Voorlichting

Persbericht 7 juni 2000

Promotie mw.drs. A.C. Krabbendam

Cognitieve stoornissen belangrijke klacht bij patiënten met schizofrenie

Mensen die lijden aan schizofrenie hebben vrijwel altijd te kampen met verminderde cognitieve vermogens. Deze zijn geen gevolg van de symptomen of de medicatie die patiënten gebruiken, maar maken deel uit van de ziekte zelf. Naar schatting zijn de cognitieve problemen bij ongeveer de helft van de patiënten hinderlijk in het dagelijks leven. Ze worden er niet alleen door gehinderd in het uitoefenen van een beroep, maar ook in het aangaan van een relatie of zelfs in de mogelijkheid om zelfstandig te wonen. Hoewel de wanen en hallucinaties vaak goed te behandelen zijn bij schizofrene patiënten, is er tot op heden geen effectieve behandeling voor de cognitieve stoornissen.
Dat blijkt uit het promotie onderzoek van mw.drs. A.C. Krabbendam. Ze verdedigt haar proefschrift Cognitive functions in schizophrenia op vrijdag 9 juni a.s. aan de Universiteit Maastricht.

Psychosen en cognitieve problemen
Zes tot tien mensen op duizend lijden aan schizofrenie. Sommigen van hen krijgen één maal in hun leven een psychose (hallucinaties en/of waanbeelden) en hebben later geen klachten meer. Bij anderen komen de psychoses vaker terug en er zijn ook mensen die levenslang in een ziekenhuis of instelling moeten blijven. Meestal duiken de klachten voor het eerst op rond het twintigste levensjaar. Bij ongeveer de helft van de patiënten kunnen de psychoses goed onderdrukt worden met medicatie.
Naast de psychosen blijken mensen met schizofrenie nog andere hinderlijke klachten te hebben, waar nog geen behandeling voor bestaat. Bij zo'n negentig procent van de schizofrenie patiënten blijken de cognitieve vermogens beperkt te zijn. Voor ongeveer de helft van de patiënten is dit echt hinderlijk in het dagelijks functioneren of zelfs invaliderend. Bij ongeveer tien procent van hen nemen de klachten in de loop der jaren toe.
Overigens zegt de mate waarin patiënten last hebben van de cognitieve stoornissen niets over de ernst van de psychoses. Een patiënt kan weinig last hebben van psychoses, maar toch gehandicapt zijn doordat de cognitieve vermogens ernstig verminderd zijn, of andersom.

Familie
Lydia Krabbendam stelde vast dat de cognitieve problemen in lichtere mate ook voorkomen bij gezonde familieleden van patiënten. Dit wijst er op dat deze problemen geen gevolg zijn van de psychose of de medicatie die patiënten gebruiken, zoals tot nu toe vaak werd aangenomen. Het verminderde cognitieve functioneren maakt dus deel uit van de ziekte. De vaststelling dat familieleden die geen schizofrenie hebben vaak toch cognitieve problemen hebben, lijkt er verder op te wijzen dat er een erfelijke factor speelt bij schizofrenie of kwetsbaarheid voor schizofrenie. In andere onderzoeken waren eerder ook al aanwijzingen gevonden voor een genetisch bepaalde aanleg voor deze ziekte. Dat wil niet zeggen dat cognitieve stoornissen gezien kunnen worden als een voorbode voor schizofrenie. Familieleden die last hebben van stoornissen van het cognitieve vermogen hoeven helemaal geen psychosen te krijgen.

Werkgeheugen
De cognitieve problemen kunnen betrekking hebben op verschillende functies: geheugen, aandacht, planning en organisatie. Lydia Krabbendam onderzocht de klachten met betrekking tot het werkgeheugen meer uitgebreid. Dit is het korte-termijngeheugen waarin men even informatie actief houdt om het meteen weer te gebruiken. Het zorgt ervoor dat iemand nog weet wat eerder in een gesprek gezegd is, om daarop te kunnen reageren. Het wordt ook gebruikt om even een telefoonnummer te onthouden om het meteen te draaien en daarna weer te vergeten. Bij schizofrene patiënten blijkt dit geheugen minder goed te werken. Gemiddeld kunnen mensen zeven cijfers van een telefoonnummer onthouden. Patiënten met schizofrenie onthouden gemiddeld minder cijfers.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie