Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerie OCW: 17 miljoen voor cultuur op kennisnet

Datum nieuwsfeit: 08-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 08-06-2000 Home

Persbericht
Nummer: 73

17 miljoen voor cultuur op kennisnet

Minister Hermans van Onderwijs en Wetenschappen en staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur stellen 17 miljoen beschikbaar voor onder andere het inrichten van een culturele ruimte op het kennisnet. In deze ruimte komen verwijzingen naar verschillende websites, praktische voorbeelden van gebruik van kunst en cultuur in het onderwijs en kant-en-klaar materiaal voor docenten en leerlingen. Op deze manier moet het digitale culturele aanbod beter beschikbaar en zichtbaar worden voor gebruik in het onderwijs. Culturele instellingen worden via een subsidieregeling gestimuleerd meer gericht digitale culturele informatie te ontwikkelen voor het kennisnet. Dit staat in de brief (cultuur@kennis.nl) die vandaag aan de Tweede Kamer is verzonden.

Het kennisnet is een soort intranet tussen scholen en andere instellingen. Door zijn overzichtelijke en toegankelijke structuur kunnen leerlingen en docenten makkelijk de digitale informatie van instellingen raadplegen. De culturele ruimte van het kennisnet wordt de plek waar culturele instellingen en scholen elkaar online kunnen vinden en samenwerken. Belangrijk is dat de gebruiker centraal staat: de leerling, docent en de ouders. Zo moet het mogelijk zijn instellingsoverstijgende informatie te zoeken. Dit sluit aan bij de Netwijzer Cultuur die de Vereniging Digitaal Erfgoed Nederland ontwikkelt. Daarnaast biedt de culturele ruimte voorbeelden voor leraren om de informatie toe te passen in het onderwijs.

De 17 miljoen gulden die door OCenW beschikbaar is gesteld, wordt op de volgende manier besteed. Om de culturele instellingen te stimuleren meer digitale inhoud te ontwikkelen die gericht is op het onderwijs, wordt een subsidieregeling ingesteld. Verder wordt ingehaakt op het ict-beleidsplan van de Nederlandse vereniging voor openbare bibliotheken (NBLC). Dit beleid bestaat uit het opzetten van een intranet dat wordt aangesloten op het kennisnet, het inrichten van een expertisecentrum en het openen van een virtuele bibliotheek. Ouders, leerlingen en docenten kunnen via bibliotheken ook buiten schooltijd het kennisnet gebruiken. Daarnaast worden kunstenaars, technici en onderwijskundigen via een wedstrijd uitgedaagd een cultureel educatief aanbod te ontwikkelen. De inzendingen van de wedstrijd kunnen op het kennisnet komen te staan.

Met deze plannen geeft het ministerie van OCenW invulling aan de 17 miljoen die in het budget van Onderwijs Online gereserveerd was voor cultuur.

Op het e-mail adres: (cultuur@kennisnet.nl) kunnen reacties op de beleidsbrief worden doorgemaild.

Voor verdere informatie zie www.ictonderwijs.nl/cultuur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie