Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voetbalhistorie' in hobby-vitrine Bibliotheek Oss

Datum nieuwsfeit: 08-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Openbare Bibliotheek Oss

23 mei 2000

Voetbalhistorie' in hobby-vitrine Bibliotheek Oss

Vanaf 8 juni presenteert Gerrie van der Heijden zijn hobby Voetbalhistorie' in de hobby-vitrine van de Bibliotheek Oss. De presentatie bestaat onder meer uit voetbalboeken, voetbalfoto's, krantenartikelen, posters en voetbalplaatjes en kan tot 4 juli bekeken worden tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Gerrie van der Heijden houdt zich al sinds zijn 8e jaar bezig met het verzamelen van allerlei wetenswaardigheden rondom voetbal. Vanaf die tijd is hij eigenlijk al gek van het mooie spelletje' zoals hij het zelf noemt. Het thema voetbal is natuurlijk niet zo maar gekozen. Euro 2000 staat in alle kranten en tijdschriften aangekondigd. En menigeen zal op 10 juni weer worden getroffen door het voetbalvirus en het spel rondom de bal. Ook zullen in deze tijd veel huizen en andere welvaartsartikelen met oranje worden uitgedost, van slingers tot petjes en van vlaggetjes tot reuze spandoeken.

Een kleine voetbalhistorie Het huidige voetbal met zijn vele spelregels werd in de 19de eeuw door de Engelsen officieel neergepend. Maar balspelen zijn al sinds de oudheid bekend. In Frankrijk was soule' populair van de 10de tot de 16de eeuw. Deze soule werd ingevoerd in Engeland en kreeg de naam football'. De basis van het latere Engelse voetbal ligt echter bij het Romeinse Harpastum. Dit balspel wordt gespeeld op een rechthoekig veld. De bedoeling is een bal (harpaste, een leren zak gevuld met zand) met de hand te gooien of met de voet te trappen naar een gebied achter de basislijn. De tegenstander mag men stoppen door hem stevig beet te pakken. In Italië speelt men vanaf de 16de eeuw calcio'. Deze term wordt vandaag de dag nog gebruikt. Omdat in die tijd deze balspelen ook al vaak gewelddadige rellen veroorzaakten verdwijnt de soule van het toneel en ook het Engelse voetbal raakt in verval. Gelukkig zijn er nog enkele Engelse scholen die waken over het welzijn ervan. Uiteindelijk verlaat Cambridge de school van de Rugby' en geeft de voorkeur aan een minder gewelddadige vorm van voetbal. Met dit doel voor ogen wordt in 1863 de Football Association' opgericht. Het moderne voetbal is geboren. Het voetbalvirus verspreidt zich snel in Engeland en aan het eind van de 19e eeuw volgen ook andere landen. De Engelse regels worden in de hele wereld opgelegd door de oprichting van FIFA. De toelating op de Spelen in 1900 en daarna de oprichting van de Wereldbeker in 1928 bekrachtigen de universaliteit van het voetbal.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie