Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Datum nieuwsfeit: 08-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU agenda. Informatie voor de pers. Vrije Universteit Amsterdam.

Promoties,
M. van der Meer
Manipulation of Follicular Growth in Polycystic Ovary Syndrome. The FSH threshold concept in ovarian stimulation. Datum: 08/06/2000, 13:45:00 uur
Plaats: aula
Woonplaats promovendus: Amsterdam
Promotor(en): prof. dr. J. Schoenmaker
Vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) zijn verminderd vruchtbaar door het vaak langdurig uitblijven van follikelgroei. De oorzaak hiervan is niet bekend. Kenmerkende symptomen zijn weinig tot geen menstruaties waarbij een specifieke afwijking in de hormonen wordt gevonden (tonisch verhoogd luteiniserend hormoon). Zwangerschap wordt nagestreefd door het opwekken van follikelgroei met behulp van follikel stimulerend hormoon (FSH). Hierbij treedt echter gemakkelijk rijping van meerdere follikels op, hetgeen kan resulteren in een meerlingzwangerschap en een zeer ernstig ziektebeeld met, onder andere, vergroting van de eierstokken. Het ontstaan van rijping van meer dan e;e;n follikel kan berusten op meerdere mechanismen. Dit promotieonderzoek was gericht op onderzoek naar en gebruik van deze mechanismen bij het opwekken van follikelgroei bij patie;nten met PCOS en kinderwens. Het FSH-drempelconcept gaat ervan uit dat de hoeveelheid FSH in het bloed een bepaalde grens moet overschrijden (de FSH-drempel) om groei van follikels te bewerkstelligen. Zolang de FSH-bloedspiegel boven de drempel blijft, kunnen follikels tot groei worden aangezet. In een normale situatie zal de FSH-afgifte - door de productie van vrouwelijke geslachtshormonen - geremd worden zodra de eerst follikel is gaan groeien. Zo wordt voorkomen dat er meer dan e;e;n follikel tot rijping komt. Dit natuurlijke
terugkoppelingsmechanisme wordt bij toediening van FSH van buitenaf 'overruled'. De mate van follikelgroei is op basis van dit concept afhankelijk van het door exogene toediening van FSH te veel of te lang overschrijden van de drempel of het aantal in de eierstok aanwezige follikels met een net boven de drempel gelegen gevoeligheid voor FSH. Daarnaast zijn er verschillende factoren, waaronder groeihormoon, insuline en groeifactoren die van invloed kunnen zijn op de gevoeligheid van de eierstok voor FSH. Het onderzoek werd uitgevoerd door bij PCOS-patie;nten FSH toe te dienen, de drempel te bepalen en te kijken wat het effect van verschillende interventies was op de mate van follikelgroei. De belangrijkste bevindingen waren:
1.) de FSH drempel vertoont een grote variatie van patie;nt tot patie;nt; 2.) het optreden van groei van meerdere follikels blijkt vooral te berusten op de aanwezigheid van een groter aantal groeirijpe follikels; 3.) de mate waarin de drempel wordt overschreden, is de tweede belangrijke factor; 4.) negatieve terugkoppeling op de eigen FSH-afgifte speelt mogelijk nog een rol bij het verkrijgen van groei van slechts e;e;n follikel; 5.) toediening van een groeihormoonremmer lijkt geen toegevoegde waarde te hebben voor het verkrijgen van groei van slechts e;e;n follikel.
Voorlichting en Externe Betrekkingen,
www.vu.nl,
e-mail
tel (020) 444 5666
fax (020) 444 5655

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie