Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Volksunie wil opheldering inzake P-90

Datum nieuwsfeit: 08-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Is Mexicaanse beslissing om af te zien van de aankoop van P-90 ingegeven door Delcredere-steun? Weigert Michel parlementsleden inzage te geven in dossier? (08/06/00)

Woensdag jl. interpelleerde volksvertegenwoordiger Fons Borginon minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel over de afwikkeling van de discussie omtrent de uitvoervergunning voor P90-geweren naar Mexico.

Even kort de feiten hernemen: in februari beslist Louis Michel dat FN een vergunning krijgt voor de uitvoer van P90 machinegeweren naar Mexico. Dit ondanks een negatief advies van zijn administratie op 2 punten : het eindbestemmingscertificaat was niet in orde en Mexico voldeed niet aan het criterium van voldoende interne stabiliteit. Na klachten in het parlement besliste Minister Michel de uitvoervergunning op te schorten ten einde het
eindbestemmingscertificaat in orde te laten brengen. Hij zei telkens zeer duidelijk dat indien dat document geleverd werd, hij de vergunning zou toekennen. Als een donderslag bij heldere hemel besliste Mexico plots van de aankoop af te zien.
In het parlement heeft minister Michel tot tweemaal toe gezegd dat de parlementsleden het dossier van de uitvoervergunning mochten inzien. VU-volksvertegenwoordiger Borginon maakte een afspraak met het kabinet, maar kreeg het dossier niet te zien. "De minister moet daarbij zijn" luidde het lakonieke antwoord.

Volksvertegenwoordiger Borginon wou nu van de Minister weten: 1° Of het dossier nu toch kan ingezien worden?
2° Wat de exacte opeenvolging van de gebeurtenissen waren die voorafgingen aan de Mexicaanse beslissing?
3° Of de Delcredere-dekking enige invloed had op de belissingen ?
De minister bleef op de vlakte op de drie vragen en probeert alleszins geen verdere uitleg te moeten geven.

Feit blijft echter dat indien de Minister de vergunning definitief had moeten intrekken omdat het eindbestemmingscertificaat niet in orde kwam, FN - in overeenkomst met de algemene voorwaarden van de polis van Delcredere geen recht op schadevergoeding heeft vanwege de Delcrederedienst. Doordat als een deus ex machina Mexico zelf besliste af te zien van de levering, behoudt FN de mogelijkheid om schadevergoeding te krijgen van Delcredere.

Weten wat nu de exacte afwikkeling van het dossier was, is dus niet zonder belang. Vooral omdat, gezien de plotse afzwakking van Michels beloofde openheid, het vermoeden rijst dat het kabinet zelf de eindoplossing voor FN en Mexico uitgetekend heeft!

De uiteindelijke verliezer dreigt de belastingbetaler te worden.

Auteur:
Fons Borginon
Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder VU
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie