Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Campagne 'Als racisme wint, verliest de sport'

Datum nieuwsfeit: 08-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


|
Persberichten
|
'Als racisme wint, verliest de sport'

'Als racisme wint, verliest de sport'

In 1993 is in de gemeente Amsterdam de campagne 'Als racisme wint, verliest de sport' van start gegaan. Voornaamste doel van de campagne was het thema racisme op de agenda van bestuurs- en kaderleden van Amsterdamse sportverenigingen te krijgen. De gemeente neemt op deze manier duidelijk stelling tegen racisme in de sport en neemt haar maatschappelijke taak in deze zaak zeer serieus.

De campagne die zeer praktisch is gericht, startte met onder meer posters van topsporters in MUPI's door geheel Amsterdam, A3-posters en ansichtkaarten, een commercial op AT5 en in de Amsterdamse bioscopen, tramreclame en een magazine. De topsporters die aan de campagne meewerkten waren o.a. Frank Rijkaard, Orhan Delibas, Ellen van Langen, Danny Blind, Bettine Vriesekoop, Jessica Gal, Richard Witschge en Dries Boussatta. In het verlengde van deze succesvolle campagne is de actie 'Amsterdamse sportverenigingen tegen racisme' opgezet.

Een belangrijk onderdeel van de campagne 'Als racisme wint, verliest de sport' is het Meldpunt Discriminatie Sport. Bij het Meldpunt kunnen klachten worden ingediend over gevallen van discriminatie. Het Meldpunt registreert de klachten niet alleen, maar ondersteunt de slachtoffers en stelt een onderzoek in. Vanuit het Meldpunt wordt racisme door middel van voorlichting en advies daadwerkelijk bestreden.

Voor een soepele inpassing van allochtone leden is het belangrijk dat Amsterdamse sportverenigingen een actief anti-discriminatiebeleid voeren. De werkgroep die de anti-discriminatiecampagne begeleid, heeft hiertoe in samenwerking met een notaris een statutaire bepaling ontworpen die verwijst naar een 'non-discriminatiecode'. In de overigens 'brede' code van de gemeente Amsterdam is een beroepsmogelijkheid bij regionale/landelijke sportbonden en in laatste instantie bij NOC*NSF opgenomen. De code is onlangs ondertekend door de wethouder Sport van Amsterdam, Geert Dales, en daarmee gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank van Amsterdam. Sportverenigingen die aan de projecten 'Nieuwe leden en vrijwilligers' deelnemen kunnen deze bepaling in hun verenigingsstatuten opnemen. De notariskosten zijn voor rekening van de gemeente Amsterdam.

Amsterdam, 8 juni 2000

Pb-47 Loes Hekkens 5522967.

^


-

© gemeente Amsterdam - 9-06-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie